ERDON Helyi hírek

2011.03.29. 09:48

Musical-siker Kolozsváron

<p>Kolozsvár - A Kolozsvári Román Nemzeti Opera kirobbanó sikerrel bemutatta a világ egyik legismertebb musicaljét, A muzsika hangját (The Sound of Music), melyet az amerikai sikeres zeneszerző Richard Rodgers komponált 1959-ben. A versek szövegét Oscar Hammerstein II. írta. Szövegkönyvét: Maria Augusta Trapp könyve alapján. (A Trapp család története) Howard Lindsay és Russel Crouse írta.</p>

A kolozsvári előadás nagy érdeme, hogy nem akarja a világot bejárt és meghódított filmmel felvenni a versenyt. Azt az eredeti librettót veszik alapul, melyet a New- Yorki világpremieren használtak. Adrian Morar karmester jól ismert a zenekedvelők körében, hiszen eddigi munkássága bizonyítja igényességét zene ismeretét, tiszteletét és szeretetét, ami vezényléséből a közönség felé árad. A rendezés Amerikát és Kanadát is megjárt Mihaela Bogdan nevéhez fűződik, aki ezzel az előadással is bizonyította, nem véletlenül fordult meg az új világ rangos operaházaiban, ahol rendezett is, de workshopot is tartott a Miami University of Ohion. Szakmai hozzáértését bizonyítja a szereposztás is. Iulia Merca szoprán Maria Rainer noviciatus, majd nevelőnő szerepét, alakítja. Florin Sâmpelean a szigorú tengeralattjáró kapitány, Georg von Trappot személyesíti meg.

A gyermekek a Sigismund Toduţa Zeneművészeti középiskola „JUNIOR-VIP” kórusából kerültek ki. Anca Mona Mariaş készítette fel, sokszor napi négy órás gyakorlással.    A színlapon való feltüntetés szerint: Simona Baltog (meghívott) Alice Bacalu. Dacian Andreica. Maria Dragu / Alexandra Topan. Alexandru Maier/ Andrei Maier. Iulia Iacob/ Alexandra Potopea. Mălina Ungureşan. Karina Mitrana. Ruslan Bărlea (meghívott) / Paul Onaga. A díszleteket Valentin Codoiu tervezte. Felhasználva azokat a modern lehetőségeket, melyek a ma színházi világában fellelhetők. A speciális hordozó anyagok, a megfelelő világítási technika megteremtette azokat az eredményeket, melyek hozzájárulnak egy mai világsikert arató musical bemutatójához.

A darab cselekménye meglehetősen egyszerű. A második világháború előtti években kezdődik az ausztriai Nonnbergi apácakolostorban, ahol a jövendőbeli apácák között van Mária is, aki nem érez magában megfelelő elhívatottságot arra, hogy apáca legyen. A főnővér (Liliana Neciu) tanácsára elszegődik nevelőnőnek Georg von Trapp tartalékba tett hajós kapitányhoz, akinek felesége elhunyt és 7 árva gyermeket hagyott maga után, akiket katonás fegyelemre nevel. Pattogó parancsokkal oktat, vagy kér valamit gyerekeitől. A fiatal Mária hamar rájön arra, hogy ezek az egyébként rendkívül aranyos és alapjaiban jól nevelt gyermekeket énekléssel össze lehet fogni, és ennek következtében, jól nevelni. Tulajdonképpen így teremtődik meg az a lehetőség, hogy fülbemászó dallamok kavalkádját sorakoztassa fel a zeneszerző, aki pályája alatt 35 alkalommal vehette át a Tony díjat, 15-ször az Akadémiai díjat, 2- szer a Pulitzer díjat. 2-szer a Grammy díjat és szintén kétszer az Emmy díjat. A maga nemében páratlan siker, az amerikai zenei életben.

A csodálatos alpesi táj. Az emberek természetes vidámságába beleszól a világ dolgát irányító politika, a nagyhatalmi önkényes megnyilvánulás, a nácizmust kiszolgáló talpnyalók feltörekvő nyersessége. Végül is a családfő, Trapp kapitány úgy látja, szeretett hazájából menekülnie, kell. Erre jó alkalom az évente megrendezésre kerülő Salzburgi Zenei Fesztivál, ahova a Trapp kórus is fellépési meghívást kap. Így válik lehetővé a kialakulóban levő pokolból való menekülés. Mint egy jelezve, a művészet és a diktatúra nem fér meg egymás mellett.                   

Maga az előadás ötlete Rareş Trifan, az Operaház igazgatójának nevéhez fűződik. A kirobbanó siker, amit az is bizonyít, hogy több előadásra a jegyek már elkeltek, az ő elvárásait igazolja. A zsúfolásig megtelt operaház természetesen az előadókat is stimulálja. Ennek megfelelően az alakítások is sokkal mélyebbek, átéltebbek. Ezt a közönség is érzi, amit fergeteges tapsokkal jutalmaz.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!