ERDON Helyi hírek

2011.03.29. 12:26

Munkahelyek szardíniai szállodákban

<p>Nagyvárad - Mintegy kétszázan jöttek el ma délelőtt a nagyváradi Continental szállóba, ahol olaszországi vendéglátóipari munkahelyekre kerestek jelentkezőket. A felajánlott bér sokaknak nem felelt meg.</p>

Míg a Continental szálló egyik földszinti termében az álláskeresők gyülekeztek, a másik teremben a H.D.S FM s.p.a. képviselői készültek fel az állásinterjúkra. Marco Rondina, a cég képviselője elmondta: tudomásuk szerint Nagyváradon megszűnt pár szálloda, ezért úgy gondolták, találnak itt olyan személyeket, akiknek van némi tapasztalatuk, s szívesen vállalnának vendéglátóipari munkát Olaszországban. Másfelöl jó tapasztalataik vannak a hazaiakkal: az elmúlt évben többen is dolgoztak olaszországi szállodákban, s nagyon szorgalmas, lelkiismeretes embereknek bizonyultak, mondta az olaszországi cég képviselője.

Száz állás

Jelenleg szardíniai, ötcsillagos szállodákba alkalmaznának hazaiakat május közepétől szeptember végéig, havi 450 eurós fizetésért, amely mellett szállást és étkeztetést is biztosítanak. Távlati tervük pedig az, hogy egy „akadémiát” létesítsenek Bukarestben, ahol vendéglátóipari szakképesítést nyújtanak a hazai fiataloknak, majd munkalehetőséget kínálnak nekik..

Kedden mintegy száz munkahelyet ajánlottak fel: szobalányokat, takarító semélyzetet, zöldövezeti karbantartókat, bárosokat kerestek többek között. Elvárás volt, hogy a jelentkezők rendelkezzenek legalább egy kevés tapasztalattal, s előnynek számított azt angol vagy az olasz nyelv ismerete.

Semmi remény”

Az álláskeresők közül néhányan vissazfordultak, mihelyt tudomást szereztek arról, hogy mekkorák a fizetések. Mint megtudtuk, néhányan a jelentkezők közül már dolgoztak hasonló munkakörökben Olaszországban, s fieztésük dupla akkora volt. Mások viszont úgy gondolták: még így is jobban keresnének ott, mint ha itthon próbálnának álláshoz jutni. A 34 éves Camelia Mănescu például elmondta: egy éve nem talál magának állást, miután átalakítás nyomán munkanélkülivé vált. „Ahol felvennének, ott 500-600 lejt keresnék, valamint étkezési jegyeket. Akkor már inkább külföldön vállalok munkát. A családom támogatja az ötletet, azt mondták, pár hónapig kibírják nélkülem” - mondta a hölgy. „900 lejes fizetés, 100 eurós albérlet, s ha az embernek még van egy bankrészlete is, akkor végképp semmi remény arra, hogy valaha is javuljon a helyezete” - panaszolta egy fiatal lány. „Azért mennék Olaszországba dolgozni, mert ott talán van valami jövőm” - tette hozzá.

Nem alkudtak

Az álláskeresők többoldalas önéletrajzi íveket kellett kitöltsenek, s négy asztalnál zajlottak az állásinterjúk. Daciana Nica, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség aligazgatója több alkalommal is arra buzdította az álláskeresőket: próbáljanak minél nagyobb fizetést kialkudni, s ha az anyagi feltételekről nem is rögtön az állásinterjú elején kérdeznek, azért ne is feledkezzenek el erről. Viszont akik kijöttek a megbeszélésről, arról számolta be: a munkaadók nem voltak hajlandóak tárgyalni a bérezésről, azt mondták, semmivel sem tudnak többet felajánlani 450 eurónál.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!