ERDON Helyi hírek

2011.03.14. 13:48

Megemlékezés és ünnepi műsor Székelyhídon

<p>Bihar megye - A kultúrház előtt tartott ünnepséggel, majd a bent sorra került ünnepi műsorral emlékeztek meg az 1848–1849–es forradalom és szabadságharc évfordulójáról Székelyhídon vasárnap délután/este.</p>

A székelyhídi Művelődési Ház előtt vasárnap délután a Honfoglalás című film, illetve az István, a király című rockopera zenéje szólt, a gyülekezők között pedig kokárdát osztottak szét. Az ünnepséget vezető Major Zsuzsanna diák először Béres Csaba  polgármestert kérte mikrofonhoz. Az elöljáró arra szólított fel, hogy a forradalom ismert, kiemelkedő alakjai mellett emlékezzünk azokra a tízezrekre, akiket senki nem említ név szerint, akik életüket adták a szabadságért, vagy egy életre megnyomorodtak a harcokban. „Ma lenne-e 48-as vagy 56-os bátorságunk?” - tette fel a kérdést, mert bár manapság fegyverfogásra nincs, de békés kűzdelemre  van szükség azért, hogy újabb századokra megmaradjunk szülőföldünkön. Ehhez is sok „névtelen harcosra” van szükség, nekik is szóljon a főhajtás, összegzett a polgármester.

Kivitelezhető tervekkel

A történelmi múltunk csak akkor lehet a mienk, ha ismerjük is azt, fejtette ki a továbbiakban Lakatos Péter  képviselő, aki áttekintette a 162 évvel korábbi eseményfolyamot. A forradalom és szabadságharc leverése ellenére semmit nem tudtak elvenni a nemzettől, vélte, mert mindent visszavívott, visszavett. A jelenről beszélve hozzátette: a tanügyi törvény megszületése után a nemzetiségi törvény, illetve a gazdasági régiók  kialakítása van soron. Az RMDSZ feladata „jó irányba terelni a kormánykoalíciót”, ésszerű és kivitelezhető tervekkel közelebb kerülni az autonómiához, mondta a politikus. A megemlékezésen Kovács Melinda  Dsida Jenő Psalmus Hungaricusából adott elő részleteket, Szabó József  Petőfi Sándor A vén zászlótartó című versét mondta el, közreműködött a Petőfi Sándor Gimnázium gitárcsoportja, illetve a helyi férfikórus. A kultúrház falán lévő Petőfi-emléktáblát  Lakatos Péter, majd a Polgármesteri Hivatal, a Megyei Tanács, az Érmelléki Református Egyházmegye, a helyi RMDSZ, a helyi és megyei MPP, a Vitézi Rend, a középiskola, a Diáktanács és a Pro Székelyhíd Egyesület képviselői koszorúzták meg.

Megújuló kultúrház

Az ünnepség a kultúrház falai között folytatódott, ahol a budapesti Tihanyi Vándorszínpad  művészei – Tihanyi Tóth Csaba, Bognár Balázs, Bognár Rita, Taskovics Judit, Turpinszky Béla – adták elő Éljen a magyar! című, operett, opera és rockopera-slágerekből, nótákból álló műsorukat. A közönség vastappsal jutalmazta a produkciót. Miközben Béres Csaba polgármester és Csuka József alpolgármester megköszönte a fellépést, és a művésznőknek virágcsokrokat adtak át, a polgármester bejelentette: Bukarestben járt a napokban, ahol Kelemen Hunor minisztertől ígéretet kapott arra, hogy a székelyhídi kultúrház felújítása  még ebben az évben megkezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!