ERDON Helyi hírek

2011.03.14. 15:36

Korszerű mammográf készüléket avattak

<p>Nagyvárad - Cseke Attila szakminiszter hivatalosan átadta a Megyei Kórház új digitális mammográf készülékét és sterilizáló egységét. A hatodik emeleten zajló munkálatokat is megtekintette.</p>

Hétfő délután Cseke Attila egészségügyi miniszter hivatalosan felavatta a Bihar Megyei Sürgösségi Kórház első emeletén található új digitális mammográf készüléket, valamint egy korszerű sterilizáló egységet.

Dr. Carmen Pantiş menedzser-igazgató elmondása szerint az előbbi berendezés a teljesítményét tekintve a második az országban. Az értékét 1 millió lejre becsülték a tavaly decemberben lezajlott közbeszerzési eljárás során. A versenytárgyalásra két cég jelentkezett, végül a legelőnyösebb ár alapján döntöttek. Már beszerelték, és ezen a héten ugyan még tesztelik, de április 1-től kezdve már a női páciensek rendelkezésére bocsátják. Újdonságnak számít, hogy a működtetésekor nem használnak röntgenfilmeket, és óránként körülbelül négy-hat vizsgálat végezhető a segítségével. A korábbi készüléket egyébként 1994-ben helyezték üzembe, az Egyesült Államokból kapott adományként, de már elavult, és az egészségbiztosítási programba sem illeszkedett.

A sterilizáló készüléket Magyarországról importálták, és egy olyan cég gyártotta, mely új szereplőnek számít a romániai piacon. 220 ezer lejbe került, és szintén az Egészségügyi Minisztérium támogatta a beszerzését, száz százalékban. Egy közepes nagyságú állomás, mely a műtőtermekben használt eszközök fertőtlenítéséhez nyújt segítséget. Ugyancsak újdonság, hogy április 1-től egyébként a sebészeti műtéttan valamennyi részlege a Megyei Kórház új épületében fog működni.

Előrelépést jelent

Biró Rozália alpolgármester úgy vélte: a mammográf készülék átadása egy nagy előrelépést jelent a Bihar megyei nőknek nyújtott egészségügyi szolgáltatások területén. Arra hívta fel a figyelmet: dr. Szabó Edina onkológiai szaktekintély szerint körülbelül 130 ezer, 40-60 év közötti hölgy él a megyében, akiken periódikusan, vagyis legrosszabb esetben kétévente kellene mammográfiai vizsgálatot végezni, az érintetteknek azonban kevesebb mint 5 százaléka él ezzel a lehetőséggel.

Ez részben annak tulajdonítható, hogy a saját egészségünkre nem fordítunk elég figyelmet, illetve részben a félelemnek is betudható, hiszen elég nagy mennyiségű az a sugárzás, amit egy ilyen vizsgálatkor a szervezet kap. Ez az új gép- mely egyedülálló Erdélyben, sőt Romániában is csupán Bukarestben van még egy ugyanilyen készülék, amit másfél esztendővel ezelőtt adtak át- olyan technikai színvonalú, mely azt biztosítja, hogy a sugárzási mennyiség egytizedére csökken a korábbi szinthez képest. Úgyhogy úgy értékelem: a beruházás egyfelől egy nagy lehetőség, másfelől pedig egyfeléképpen felhívás a hölgyek számára, hogy foglalkozzanak és törödjenek a saját egészségükkel, hiszen most már azt sem mondhatják, hogy olyan, nem megfelelő technika áll a rendelkezésükre, mely károsítja az egészségüket”, nyilatkozta az erdon.ro-nak az elöljáró. Hozzátette: hasonlóan fontos a sterilizáló készülék is, hiszen a kórház szükségleteinek körülbelül az ötven százalékát fedi le, és biztosít kiváló minőséget. „Lehetséges, hogy a jövőben, a nyugati városokban tapasztaltakhoz hasonlóan, egy komplex sterilizáló egység fogja majd kiszolgálni Várad valamennyi egészségügyi intézményét, hiszen ez költségtakarékos megoldás, illetve lehetőség nyújt arra, hogy igen magas színvonalú fertőtlenítés és sterilizálás valósuljon meg”, fogalmazott.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!