ERDON Helyi hírek

2011.03.21. 17:19

Javul a vízszolgáltatás minősége

<p>Szatmárnémeti - Szatmárnémetiben kiváló minőségű a vezetékes víz. Az Apaserv Rt. folytatja a vízhálózat bővítését, és a vízművek modernizálását, így a megye más településeire is el fog jutni az ivóvíz.</p>

Világszerte ma ünnepelik a Víz világnapját. Ebből az alkalomból sokakban felmerülhet a kérdés, hogy iható-e, egészséges-e Szatmárnémetiben a vezetékes víz. Szatmárnémetiben a lakosság vezetékes vízzel való ellátottsága 99%-os, ezzel második helyen áll az országban megyeközpontok között. A szatmárnémeti vezetékes ivóvíz nagyon jó, iható minőségű, tájékoztatott Dr. Merţan Marcel a közegészségügyi igazgatóság munkatársa. 2002 és 2010 között megvalósított ISPA projekt keretében Szatmárnémetiben felújították a víztisztító állomást, azóta a víz minősége fizikai, vegyi és bakteriológiai szempontból megfelel az EU-s szabványoknak. A tisztítóállomáson a vizet klórgázzal fertőtlenítik. Az ivóvízben jelen levő klór a megengedett határérték alatt van, így nem ártalmas az egészségre. Merţan doktor azt javasolja, hogy engedjük ki a csapvizet egy pohárba, a benne oldódott klór gáz pár perc alatt elillan. Korábban az ivóvízből vas-és mangántartalmú üledék rakódott le a csövek falára. A nyomásingadozások hatására ez az üledék az ivóvízbe kerül, barnára színezve azt, ugyanez történik a vezetékek tisztításakor. Ezek az anyagok nem okoznak mérgezést, hangsúlyozta az orvos. Az utóbbi években a teljes vezetékhálózatot megtisztították a megyében, és három évente fogják megismételni az eljárást. Nagykárolyban az első átmosás után látványosan javult a vezetékes víz minősége, ott még elég magas a vas-és mangántartalom, tudatta Leitner János, az Apaserv Rt. Igazgatója.A nyár folyamán licitre bocsátják a a szamosdobi vízmű modernizálását, valamint a Szamosdob és Nagykároly között haladó vízvezetékek felújítását. Ezek a munkálatok 2012 végéig kell befejeződjenek, a beruházások eredményeként a Nagykárolyi vízellátás, az ivóvíz minősége látványosan javulni fog. A díjszabást szeretnék továbbra is az országos átlag alatt tartani, jelentette ki Leitner János.

Bővül a vízhálózat

A saztmárnémeti Apaserv Rt.folytatja a csatorna-ás vízhálózat bővítését és felújítását, valamint a szennyvíztisztító telepek modernizálását Szatmár megye településein, tájékoztatott Leitner János. Jelenleg folyanmatban van csatornahálózat bővítése Szatmárzsadányban, ahol további 500 méteren fektetik le, hamarosan pedig a Barititu út folytatásában, a Gorunului utcán, és Körtvélyesen is elkezdik a bővítést. A károlyi úti vízvezeték hozamát megnövelik, mert Vetés község is azon keresztül fogja kapni az ivóvizet. Az idén folytatják, vagy kezdik el a vízhálózat bővítését Túrterebesen, Halmiban, Terebesen, Pálfalván, Darócon, Batizon, Csanáloson. Jövő hónap elejére várható, hogy aláírják a következő nagyszabású projektnek a finanszírozási szerződését. A projekt keretében a tervek szerint májusban tenderre bocsátják az első tervezett munkálatokat, így a nyár folyamán elkezdődhet a szatmári szennyvíztelep további modernizálása, illetve az erdődi és tasnádi szennyvíztelepek felújítása. A pályázat keretében az uniós elvárásoknak megfelelően a megye városaiban 2013-ig fejezik be a csatorna-és vízhálózat bővítését. 2018 végéig pedig minden olyan településre ki kell terjeszteni a hálózatot, ahol a lakosság száma meghaladja a 2000-et.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!