ERDON Helyi hírek

2011.03.24. 17:29

Újabb hagyományos fürdőket újítanak fel

<p>Hargita megye - Minisztériumi jóváhagyás Hargita Megye Tanácsa idei turisztikai beruházásaira</p>

Jóváhagyta a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium a 2011. évi turisztikai beruházások névsorát, köztük Hargita Megye Tanácsa és Hargita megyei önkormányzatok terveit, utóbbiakat is a megyei tanács javaslatára, így folytatódhat a megyében a hagyományos népi fürdők felújítása. A megyei tanács projektjéban újabb tizenhat fürdő szerepel: a Tusnád községhez tartozó Nádas fürdő, a homoródszentmártoni sósfürdő, a korondi Arcsó, a csíkkarcfalvi Madicsafürdő, a Csíkszentsimon községhez tartozó Csatószeg borvízforrása, valamint a borszéki, csíkdánfalvi, csíkmadarasi, csíkpálfalvi, csíkszentléleki, gyergyóremetei, gyergyóújfalvi, kirujfürdői, homoródalmási, maroshévízi és székelykeresztúri népi fürdők. Ezenkívül támogatásban részesül Borszék, Gyergyóholló, illetve Gyilkostó a turisztikai infrastruktúrája fejlesztésére, továbbá Gyergyóremete a balneoklimatikus központjának építésére, Salamás sípályára, Maroshévíz a geotermikus potenciáljának értékesítésére és Románandrásfalva szintén turisztikai infrastruktúrája fejlesztésére.

– Hogy melyik település mekkora összeget kap, az később derül ki, ugyanis az önkormányzatok önrészét 5 és 50 százalék közötti arányban szabta meg a minisztérium, és az érintett tanácsok ezután döntenek, hány százalékot vállalnak – közölte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Ugyanakkor a turisztikai tárca pénzt különített el tavaly elkezdett, folyamatban lévő munkálatokra is: villanybevezetésre, területrendezésre, belső szerelésre a szintén a megyei tanács projektjében szereplő népi fürdőknél – Borszéken, Csíkszentkirályon, Csíkszenttamáson, Csíkszentimrén, Csíkverebesen, Csíkkozmáson, Madéfalván, Gyergyócsomafalván és Lázárfalván –, valamint a parajdi wellnessközpont befejezésére.

Borboly Csaba tanácselnök szerint a szóban forgó tervek jól illeszkednek Hargita Megye Turisztikai Stratégiájába. Mint elmondta, az egyre több Hargita megyei turisztikai beruházás megvalósulásában szerepe van annak, hogy az RMDSZ a kormánykoalíció tagja, ugyanakkor érdemük van a megyei tanács fejlesztési igazgatósága munkatársainak és nem utolsósorban a kitűnő munkát végző polgármesteri hivataloknak.

– A turisztikai minisztérium listáján is látszik, hogy a székelyföldi települések, akárcsak a megyei tanács, tudják, mit akarnak, világos elképzelésük van jövőjükről, és hajlandók tenni ennek érdekében – nyilatkozta Borboly Csaba. – Nemcsak aszfaltozni kell, hanem hagyományos értékeinket is meg kell becsülnünk, így nem hagyhatjuk kárba veszni népi fürdőinket sem, hiszen ezek gazdasági lehetőségeket rejtenek magukban: általuk turistákat vonzunk régiónkba, ami hozzájárul idegenforgalmunk növekedéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!