ERDON Helyi hírek

2011.03.10. 17:10

Új munkahelyek teremtését segíti elő

<p>Szatmár megye - Erdei D. István parlamenti képviselő számolt be lapunknak az új munkatörvénykönyvben szereplő lényeges változásokról, amelyek elősegítik a munkaerőpiac alkalmazkodását a gazdaság változásaihoz.</p>

Kedden felelősségvállalással fogadta el a kormány az új munkatörvénykönyvet. Az ellenzéki pártok és a szakszervezetek ellenzik a jogszabályt, szerintük az új törvény még jobban elszegényíti a lakosságot, nőni fog a munkanélküliség. Erdei D. István parlamenti képviselőt kérdeztük a törvény változásairól. Elmondása szerint az előző törvénykönyvet 2003-ban szintén felelősségvállalással fogadta el a Năstase kormány, erős baloldali színezettel. A gazdasági viszonyok változása azonban szükségessé tette a jogszabály egyes paragrafusainak megváltoztatását, ugyanis a sok megkötés megnehezítette új munkahelyek teremtését. A változtatások elősegítik, hogy a munkaerőpiac rugalmasabban alkalmazkodni tudjon a gazdasági változásokhoz. Például, ha egy vállalat már nem tudta eladni a korábbi termékét, és emiatt kollektív elbocsátásra kényszerült, akkor 9 hónapig nem alkalmazhatott új munkaerőt más termék gyártására. Az új törvényben ezt az időszakot 45 napra csökkentették, megtartva ugyanakkor az elbocsátott alkalmazottak előjogát, hogy próbaidő nélkül újra alkalmazzák, amennyiben ugyanaz a termelés indul el. Sok vita volt a szakszervezetekkel a kollektív munkaszerződések kapcsán. Azok nem szűntek meg, hanem országos szinten nehezen alkalmazhatóak, nem lehet a különböző ágazatokban, könnyű-és nehéziparban ugyanazt a szerződést megkötni, ezért az új törvényben ágazatok szerint szabályozzák azt, ez az unió más országaiban is így működik. Például az építkezéseknél nyári időszakban lehetséges a10-12 órás munkaidő, míg télen csökkentett munkanapokkal számolnak. Addig más szakágakban évszaktól függetlenül megoldható a nyolc órás munkanap.

A feketemunka ellen

Az új törvény szigorúbban bünteti a feketén dolgoztató munkáltatókat. Míg eddig csak pénzbüntetést róttak ki rájuk, ezentúl börtönbüntetéssel is sújthatják azokat, akik sok személyt alkalmaznak szerződés nélkül. Az ilyen módon alkalmazottak pillanatnyilag nem érzik ennek a veszélyét, azonban nem részesülhetnek a társadalombiztosítás előnyeiből, és az esetleges kórházi ellátás költségeit is ki kell fizetniük. A jogszabály lehetőséget teremt új munkahelyek létrehozására, azáltal, hogy az eddigi 2 évről 3 évre tolta ki a meghatározott időre szóló munkaszerződéseket, például az európai uniós pályázatok menedzselése esetén. Amennyiben nem fejeződik be a munka, a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy két alkalommal egy-egy évre meghosszabbítsa a szerződést, azután alkalmazhatja meghatározatlan munkaidőre, vagy elbocsáthatja, ha megszűnt az adott munka. Egy másik változás, hogy amíg eddig a pihenőszabadságból kötelező volt egyszerre 15 napot kivenni, addig az új törvény szerint ez az időtartam 12 napra csökkent.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!