ERDON Helyi hírek

2011.03.04. 10:12

Gopo díjkiosztás előzetes

<p>2011. március 28-án kerülnek kiosztásra a legjobb román filmekért járó elismerések, a Gopo díjak. Olyan rövid és nagy filmek jelentkezését várják, melyeket román alkotók készítettek, vagy koprodukciós alkotások. A szabályzat szerint a filmek 2010. január 1. és december 31. közti időszakban bemutatásra kerültek valamilyen fesztiválon, illetve hazai vonatkozásban közönség látta.</p>

A Gopo díj egyik előírása szerint dokumentumfilmek is benevezhetők. A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb képi világ, a legjobb vágás kategóriába lehet benevezni. A beérkezett alkotásokat a Román Filmeket Népszerűsítő Egyesület hozza nyilvánosságra. A Gopo szobrocskát 2010-ben Corneliu Porumboiu: A rendőr, melléknév–című alkotás, valamint Radu Mihăileanu Koncert-című filmek kapták. Az idei Gopo díjra eddig 56 filmjelentkezés érkezett be. Ebből 18 nagyfilm, 10 dokumentumfilm, 28 egyéb kategóriájú.

A díjra jelölt filmek közül felsorolhatjuk Florin Şerban: Ha fütyölni akarok, fütyülök- című alkotását, amely nemzetközi díjakat is nyert. Andrei Ujica: Nicolae Ceauşescu önéletrajza, amelyet a 2010-es Cannes filmfesztiválon mutatták be. Alexandru Solomon: A mi kapitalizmusunk, Radu Munteanu: Karácsony utáni kedd, Răzvan Rădulescu és Melissa de Raaf: Felicia mindenekelőtt. Călin Netzer: Érdemrend, Marian Crişan: Morgen. A rövid filmek kategóriájában többek között Felméri Cecília: Mátyás- Mátyás című filmjét is jelölték.

Az utóbbi években készült román filmek témája a kisember élete különböző mozzanatainak bemutatása. A generációk közötti gondolkodásbeli eltérést, a mentalitásváltozást tükrözik. De az új román filmesek rájöttek arra, hogy a nézőközönség főleg azokat a filmeket kedveli, melyek az egyszerű, mindennapi emberek problémáit tárgyalja. Ezek a problémák állnak közel hozzájuk, és ennek következtében az úgymond elit filmvilága is felfedezte magának a román filmnek az erényeit. Innen származtathatók a figyelemre méltó film sikerek, nemzetközi vonzata is.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!