ERDON Helyi hírek

2011.03.18. 08:54

Ezren igényelték

<p>Szatmár megye – A szatmárnémeti Demokrácia Központban március 18–án állítják össze a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges ezredik dossziét</p>

A Szatmár megyei Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökétől, Veres–Kupán Enikőtől, a szatmárnémeti Demokrácia Központban március 17–én megtartott sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy azok a román állampolgárok, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek a magyar állampolgárság/visszahonosítás igényelésekor egy ún. személyigazolvány igényléséhez szükséges adatlapot is ki kell töltsenek. A magyarországi lakcím alatt a tartózkodási engedélyt és az állandó lakhelyet kell érteni, akiknek ez nincs, rájuk ez a művelet nem vonatkozik. Akik az elsők közt kérelmezték az állampolgárságot és nem töltöttek ki személyazonossági igazolvány–igénylést, ebből semmi hátrányuk nem származik — magyarázta az elnök. Továbbá a nyomtatvány kitöltésekor a családi állapotra vonatkozó adatok közlésekor az elváltaknál (a házasságot felbontó bíróság megnevezése, az ítélet száma, jogerőre emelkedésének ideje) nem elegendő csak a válási okirat, a házassági levélre is szükség van, mert előbbiben nem szerepel minden olyan adat, ami a magyar állampolgárság jóváhagyásakor a személy anyakönyvezéséhez szükséges.

Kormányablak

A határon túli magyarok honosítási kérelmének egyszerűsítése érdekében a megszokott helyeken kívül (magyarországi anyakönyvvezetőknél; a bevándorlási és állampolgársági hivatalban, és Magyarország külképviseletein) Magyarország területén a kormányablak ügyfélszolgálatainál is be lehet nyújtani az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos kérelmeket. Az EMNT megyei elnöke elmondta azt is, hogy március 16–án a nyíregyházi kormányablakban elsőként ő és családja adta be honosítási kérelmét, őket Dr. Vinnai Győző, Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei kormánymegbízott fogadta. Ami a szatmárnémeti Demokrácia Központban zajló munkát illeti, a január 3-i nyitástól kezdődően 3 ezer érdeklődő fordult meg az Árpád (Vasile Lucaciu) utcai épületben, ahol március 18–án, 12 órakor állítják össze az ezredik magyar állampolgárság igényléséhez szükséges dossziét, s az ügyfél a Magyarnak lenni jó feliratú mappával kezében távozik az irodából. Ezzel nem ér véget az ügyfélfogadás, mert mint az elnök megfogalmazta „nem engedik el az ügyfeleik kezét”, hanem segítenek a további ügyintézésben is, Nyíregyházára is szerveznek csoportos utat akkor, ha igény van rá.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!