ERDON Helyi hírek

2011.03.03. 13:00

Egy tüntetés margóján

<p>A 2011/1-es tanügyi törvény számos lehetőséget tartalmaz a kisebbségi magyar oktatás terén a magyar diákok és a magyar közösség számára.</p>

A tanügyi törvény alkalmazására hat hónapja van az egyetemeknek, amely időszak alatt el kell fogadniuk az új egyetemi chartát is; a kormánynak pedig nyolc hónapja van a módszertanok kidolgozására. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) és a kolozsvári magyar diákképviselők részt vesznek ezeken az egyeztetéseken, ahol a magyar tagozat képviselőitől kérték is a tanügyi törvény révén létesülő „departmant”-okba, azt, hogy ott legyenek 25%-os arányba a magyar diákok és diákszervezetek képviselői, illetve történjen előrelépés a bentlakások, magyar oktatás minősége, közösségépítés, magyar diákkutatás támogatása és ösztöndijak terén, amelyet Magyari Tivadar rektorhelyettes is támogatott.

KMDSZ és a diákképviselők a tanügyi törvénytervezet benyújtása előtt  résztvettek az egyetemi vezetőséggel, kormánnyal, diákszervezetekkel, tanárokkal és az RMDSZ-el, való egyeztetéseken, ahol a magyar diákok álláspontjai megvoltak vitatva.

Már januárban a BBTE-n és a többi egyetemen elkezdődtek az egyeztetések, amelyen a magyar diákok és a román diákok képviselői is részt vettek, vesznek. Ez a félév mindenféleképpen az az időszak, amely idéjen a legtöbb gyakorlati fejlesztést iktathatjuk be a felsőoktatásba, a törvény alkalmazása nyomán.

Kérdésünk, hogy milyen gyakorlati eredményeket várnak el a szervezők ettől a tüntetéstől, figyelembe véve, hogy már életbe lépett a törvény? A legfontosabb most a törvény alkalmazásának munkájában részt venni, mivel így biztosítjuk azt, hogy a diákok igényei szerepeljenek az egyetemi chártában, illetve a törvény módszertanában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!