ERDON Helyi hírek

2011.03.18. 06:57

Drogra és fegyverre vadásztak

<p>Kézdivásárhely - Március 15.-én Kézdivásárhelyen razziázott a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) Brassó megyei szervezete. Az említett napon hat házkutatást hajtottak végre a céhes városban.</p>

Az ügyészek két személynél találtak drogként használt öt fiola Ketamint (vágóhídra bocsátott, nagytestű állatoknak készült nyugtató – szerk. megj.) – tudtuk meg Nadina Spînutól, a DIICOT országos szóvivőjétől. Két fiatalembert, a 27 éves, kézdivásárhelyi M. Á.- t és társát, M. Andreit 24 órás őrizetbe vették, de az ügyészség előzetes letartóztatásukra vonatkozó kérelmét a Kovászna megyei bíróság elutasította, mindössze arra kötelezve a gyanúsítottakat, hogy április 14-ig nem hagyhatják el az országot.

Ártatlanul, a kisfia szeme láttára

A többi esetben sem zajlott zökkenőmentesen a rajtaütés. A 26 éves K. Cs.-nál tartott házkutatás már-már közröhej tárgyát is képezhetné, ugyanis a rohamcsapat tévedésből a szomszédos házba hatolt be először, ahol a fiatalember lánytestvére lakik családjával. A nyomozók „tévedése” folytán fegyvert fogtak a keresett K. Cs. sógorára, a 33 éves L. L-re, és lehasaltatták. Mindez három és féléves kisfia és felesége szeme láttára történt, a gyerek több órán keresztül is zaklatott állapotban volt, mesélte az áldozat.

K. Cs. éppen akkor ért haza, azonnal megbilincselték – ő volt az egyetlen, a két letartóztatotton kívül, akit vasra vertek, valószínűleg azért, hogy már évekkel korábban volt egy piti ügye a drogbrigáddal.

Miért pont nemzeti ünnepünkön?

– Felmutatták a házkutatási parancsot, ami rendben volt, s kijelentették, hogy drogot és fegyvert keresnek, felhányták mind a három szobát, szétszedték az autómat, mindez három órát tartott, de nem találtak semmit – részletezte alanyunk. Ugyanabban az órában, 19.15-kor öt másik helyre is behatolt a DIICOT brigád. K. A.-nál, Gy. E.-nél, H. Cs.- nál ugyancsak nem találtak semmit.

Ami viszont újabb kérdést hagy megválaszolatlanul, hogy az akció végrehajtásának időpontját miért időzítették éppen március 15-e estéjére? Az általunk is látott házkutatási engedély ugyanis március 10-től március 16-ig szólt. Amúgy a fogás mennyisége sem indokolja tettüket.

A Ketamin a „disszociatív érzéstelenítők” első kategóriájába tartozik, és por vagy folyékony alakban, általában állatok érzéstelenítésére használják. Be lehet fecskendezni, meg lehet inni, fel lehet szippantani, illetve füves vagy dohánnyal töltött cigarettához lehet adni. A hatások közé tartozik a megemelkedett pulzus és vérnyomás, az émelygés, hányás, zsibbadtság, depresszió emlékezetkiesés, hallucináció, és a potenciálisan végzetes légzési problémák. A Ketamin-használókban erős sóvárgás alakulhat ki a szer iránt. Magas dózisnál a használó megtapasztalja a „K-lyuk” hatást, amely egy „testen kívüli” vagy „halálközeli” érzés. A Ketamin a „randierőszak” szereként használatos, mivel álomszerű állapotot idéz elő, amelyben a hatása alatt álló személy nehezen mozog. Az EU-ban egy elfogadott, engedéllyel tartható, Háromszéken a gyógyszertárakban szigorúan csak receptre szerezhető be. Azért nagyon veszélyes ez a szer, mert nem kellenek laboratóriumi, speciális körülmények ahhoz, hogy drog legyen belőle, így bárki otthon elkészítheti.

(www.hirmondo.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!