ERDON Helyi hírek

2011.03.14. 17:05

70 hektárt erdősítenek újra

<p>Szatmár megye - Március 15. és április 15. között a „Faültetés hónapján” a Szatmár megyei Erdészeti Hivatal 70 hektár területet fog újra erdősíteni a megyében.</p>

A Szatmár megyei Erdészeti Hivatal az országos hagyományhoz híven március 15. és április 15. között a „Faültetés hónapja” alkalmából az idén is nagy területeket fog újra erdősíteni. Ebben az időszakban az erdészeti hivatal az általa kezelt öt erdőkerületben, a szatmári, nagykárolyi, avasfelsőfalui, sárközi és borválaszúti körletekben 50 hektár állami tulajdonú területen teljes erdősítést végez, illetve erdőfoltokat fognak regenerálni 38 hektáron, tájékoztatott a hivatal. Emellett az erdészeti hivatal által kezelt magántulajdonban levő erdőterületeken 19 hektárt erdősítenek be, valamint erdőfoltokat fásítanak 4 hektáron. Összesen 505 ezer csemete elültetését tervezik, melyek felét az erdészet saját faiskoláiban neveli, másik felét pedig Bihar és Maros megyékből szerzik be. Az erdősítendő területeket luc-, jegenyefenyő, tölgy, platán, kőris csemetékkel, és más kísérőfajokkal fogják beültetni. A munkálatokat a licitet megnyerő cégek fogják elvégezni. Az Országos Erdészeti Igazgatóság márciusi rendelete értelmében minden erdőkerületnek be kell erdősítenie1 hektár mezőgazdasági termelésre nem alkalmas területet. Az erdészeti hivatal Szatmár megyében 5 ha leromlott területet fog ilyen módon beültetni, melyre meghívják a környezetvédelmi őrség képviselőt, a polgármestereket és önkénteseket is.

Az erdők éve

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2011-et „Az erdők évének” nyilvánította, különös figyelmet fordítva a közvélemény tájékoztatására az erdők védelmének fontosságáról. Szeretnék felhívni a figyelmet az erdőirtás súlyos szociális, gazdasági és környezeti következményeire. Ebben az időszakban az erdészeti hivatal faültetési akciókat szervez a lakosság, elsősorban iskolások, és önkéntesek bevonásával. Emellett nyárfa és tölgycsemetéket bocsátanak kedvezményes áron azon jogi, vagy magánszemélyek rendelkezésére, akik be szeretnék ültetni területeiket, ők ingyenesen kérhetik a hivatal alkalmazottainak szakmai segítségét.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!