ERDON Helyi hírek

2011.02.09. 13:43

Szennyezés: durván beszól mindenkinek a hatalom Váradról!

<p>Nagyvárad - Újabb környezetszennyezés érte Nagyváradot – jelezték szerdán olvasóink. Mint kiderült, tévedtek, ez még a régi. Ám érdekesen reagált az egyik felelős...</p>

Nagyon lassan tűnnek el a Nagyváradot ért környezetszennyezés nyomai: a fél várost beterítő hamu még most is látható a legtöbb helyen a járműveken, a járdákon, a zöldövezetekben. A szennyező anyag tehát változatlanul jelen van a városban, s várhatóan a szállóporba fog belekeveredni, ha szárazabb lesz az idő.

Annyira lassan húzódik vissza az égéstermékek okozta szennyeződés, hogy sokan újabb környezetkárosításnak hiszik. Ma olvasói bejelentéseket kaptunk a városközpontból arról, hogy a Körös áruház környéki utcákon „ismét szürke réteg jelent meg”.

Dühkitörés

Fel is hívtuk a Călin Mocant, a Környezetvédelmi Őrség igazgatóját, aki rendkívül irritáltan nyitakozotott, nem is titkolva, hogy szerinte a lakosság egészsége és a környzetvédelem is politikai kérdés. Mocan egyrészt cáfolta, hogy újabb szennyezés történt volna. Szerinte még a néhány nappal ezelőttinek a nyomai látszanak.

Ezt követően azonban kifakadt a kormányzó PD-L által posztjára juttatott Mocan - s vetélytársuk a PNL színeit képviselő váradi polgármestert kezdte támadni, nem is titkolva, hogy szerinte a lakosság inkább szavazógép, a polgárok egészsége pedig másodlagos. Călin Mocan, a Környezetvédelmi Őrség igazgatója ugyanis így fogalmazott: „A lakosság üljön a fenekén, s máskor inkább szavazzon úgy, ahogy kell. A mi hivatalunk nem felelős semmiért ebben az ügyben. Bolojan elvtárs viszont mit tesz? Semmit. Lemosatja az utcákat, vagy valami? Nem. Én nem tudom, miért karolja fel mindenki Bolojant.” Amikor jeleztük Mocannak, hogy ez egyáltalán nem politikai vetélkedés kérdése, s a lakosság egészsége, valamint a város tisztasága nem függhet attól, hogy ki kire szavaz, ráadásul mindenkit ugyanúgy érint az, ha szennyezett levegőt lélegzik be, Mocan így folytatta: „Én akkor is azt mondom, az emberek máskor jól szavazzanak, addig meg szívják csak be a szennyezett levegőt”.

A Környezetvédelmi Őrség PD-L-s igazgatója egyébként azt mondta, azért nem büntették meg a szennyező hőerőművet, mert „az nem oldana meg semmit”. Hozzátette: „vagy dönthettünk volna a tevékenysége felfüggesztéséről, amíg a kéményekbe új szűrőket nem szereltet. De az megint pár hónap. Addig mi lett volna? Állt volna az egész?” Egyébként ő azt állítja, „Áh, a lerakódott hamu nem is káros az egészségre. Különben sem lélegezhetjük be, mert a földön van”. Mint megírtuk, a közegészségügyi hatóság szerint viszont igenis káros lehet...

Nyugalom

Megkerestük Nagyvárad polgármesterét, Ilie Bolojant is. Ő elmondta: „Mocan úr szavaira én nem akarok semmit reagálni, én vele nem vitatkozom. Az, hogy miképpen áll a dolgokhoz, s hogyan sérteget embereket, miképpen beszél még a lakosságról is, az ő dolga, s neveltetés kérdése is. Nem akarok ebbe belemenni. Ami viszont a közügyeket illeti, elmondhatom, hogy a CET ügye nagyon nem könnyű. Nem lehet csak úgy bezárni, vagy leállítani. Hanem meg kell várnunk, amíg pár év múlva átáll gáztüzelésre, ez jelentheti a megoldást. Ami a mostani szennyezés eltüntetését illeti, az a minden évben esedékes tavaszi nagytakarításkor fog megtörténni, amint az időjárás ezt lehetővé teszi”.

Szeghalmi Örs

A témáról blogbejegyzésben is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!