ERDON Helyi hírek

2011.02.09. 13:15

RMDSZ-es priorítások és célkitűzések

<p>Nagyvárad - Szerdán az RMDSZ Sas-palotabeli székhelyén sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália alpolgármester, az önkormányzat RMDSZ-frakciójának vezetője. A politikai szervezet idei terveit ismertette.</p>

Több területre lebontva ismertette a váradi RMDSZ-frakció idei terveit Biró Rozália alpolgármester, kiemelve azt, hogy az Európai Bizottságnak a fenntartható fejlődésre vonatkozó irányzatait tartották szem előtt. A tanügyről szólva elmondta: folytatnák a másodikos gyermekeket érintő úszásoktatási programot, az idei tanévben 30-40 százalékkal nőtt a résztvevő kisdiákok száma. A városi költségvetésben évi 60 ezer eurót különítenek el erre a célra. Szintén az RMDSZ kezdeményezte az országos, illetve a nemzetközi tantárgyversenyeken kiválóan szereplő tanulók jutalmazását is, erről az idén sem szeretnének lemondani. Ugyanakkor a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) indítványozta, hogy továbbra is szubvencionálják az egyetemisták tömegközlekedési bérleteit, a 2011-es büdzsében 4,2 millió lejt szánnak rá.

Orvosi vizsgálatok

Két új RMDSZ-projektről is beszélt az alpolgármesternő. Azt javasolják, hogy finanszírozza az önkormányzat az I. és V. osztályos diákok orvosi kivizsgálását. (Szemészeti, fül-orr-gégészeti, fogorvosi, vér- és székletvizsgálatokról lenne szó). Körülbelül 100 ezer euróba kerülne mindez, de előfordulhat, hogy kevesebbe, ugyanis például a Máltai Segélyszolgálat felajánlotta, hogy díjmentesen biztosítja a fül-orr-gégészeti vizsgálatokat. Az iskolaorvosokat ugyanakkor arra köteleznék, hogy a gyerekek egészségügyi nyilvántartó lapját a valós helyzetnek megfelelően töltsék ki. Szintén a tanügyet érinti, hogy bővítenék a tanitézetek térfigyelő kamera rendszerét (250 ezer lejbe kerül), és lehetővé tennék, hogy a felvételeket a szülők is megtekintsék.

Kedvezmény az őstermelőknek

Az RMDSZ pozítiv megkülönböztetésben részesítené a Váradon, illetve a metropolisz övezetben élő őstermelőket, ezért azt javasolja: a piacokon tartsák fel az asztalok minimum 25 százalékát a számukra, csökkenjen legkevesebb 50 százalékkal az eladásért fizetett illetékeik szintje, külön piacrészt biztosítsanak a számukra, rendezzenek éves vásárt a részükre, a RAPAS készítsen szórólapokat róluk, az asztaluknál pedig táblácska hirdesse, hogy ki milyen terméket árul, valamint a váradi önkormányzat kössön az őstermelői igazolványokra vonatkozó partnerszerződéseket a környékbeli helyhatóságokkal.

Mint elhangzott, az RMDSZ nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre is, ezért idén támogatja egy új parknak a kialakítását a Lotus bevásárlóközpont közelében, a Körös és a várost átszelő patakok partjainak rendbetételét, valamint hosszabb távon a Hőerőmű salakhányójának befedését.

Anyanyelv-használat

Biró Rozália kijelentette: az RMDSZ nagy hangsúlyt fektet az anyanyelv törvény által is biztosított használatára az önkormányzatnál, ezért az idén is arra törekszik, hogy biztosítva legyenek az ehhez szükséges feltételek. 2011-ben ugyanakkor több HU-RO-s pályázat is folytatódik (a levéltári anyagok digitalizálása, valamint a régió turisztikai népszerűsítése), illetve elkezdődik a Berettyóújfalut Nagyváraddal összekötő kerékpárút kiépítése. Ugyanakkor javítani szeretnének az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások minőségén, például áprilisig lehetővé tennék, hogy a várad-rogériuszi, a szőlősi, az ősi és a biharpüspöki multifunkcionális központokban is lehessen kérvényeket benyújtani és iktatni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!