ERDON Helyi hírek

2011.02.24. 12:46

Napirenden volt a színház-ügy

<p>Nagyvárad - Csütörtökön a megyeházán havi ülését tartotta a Bihar Megyei Tanács. Három napirendi pont ismét a kulturális intézmények átalakítására vonatkozott, a testület eleget tett a prefektus kérésének.</p>

Minderre azért volt szükség, mivel Gavrilă Ghilea prefektus a napokban jelezte több olyan, az önkormányzat elmúlt havi gyűlésen elfogadott határozatok különböző szabályzati pontjaira vonatkozó módosítási igényét, melyek megszavazásával szerinte a Megyei Tanács nem tartotta be a törvényt. A képviselő-testület csütörtökön kinyilvánított többségi véleménye szerint ugyan ez nem feltétlenül van így, de azért, hogy a kormánybiztosi hivatal törvényességi ellenőrzési jogkörét teljesíteni tudják, a tanácsosok módosítottak ezeken a cikkelyeken a prefektus kérésének megfelelően, vagyis a megyei önkormányzat a prefekturától érkezett javaslatokat beépítette a váradi kulturális intézmények átszervezésére vonatkozó határozataiba.

A gyűlésen az állami színház román tagozatának, illetve a filharmóniaCrişana Néptánccsoportjának egy-egy alkalmazottja is felszólalt. Meglátásukban „gyilkosságot követnek el és katasztrófát eredményeznek” a tanácsosok azzal, hogy „megszüntetik” a két intézményt. Végül a képviselő-testület 24 igen (RMDSZ+PNL+PSD) és 9 nem szavazattal (PDL), illetve Mihai Bai szociáldemokrata tanácsos tartózkodása mellett megszavazta a kívánt módosításokat.

Ciucur Losonczi Antonius

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!