ERDON Helyi hírek

2011.02.01. 11:34

Kultúra és sport Várad-Csillagvároson

<p>Nagyvárad - Kedd délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tevékenységi beszámolót tartottak a várad-csillagvárosi körzet vezetői, Kalmár Erzsébet elnökasszony és Sárközi Zoltán alelnök, választmányi tag.</p>

Kalmár Erzsébet elnök kifejtette: az 1991-ben alapított várad-csillagvárosi RMDSZ-körzet legfőbb jellemzője a lelkesedés, a segítőkészség és a dinamizmus. Minden évben általában márciusban kezdődnek a főbb tevékenységek, a legkitartóbb kokárdakészítők Lázár Mária, Kovács Terézia, Orbán Éva és Posta Erzsébet. Áprilisban indulnak az informatikai tanfolyamok, kezdőknek és haladóknak nyújtanak képzést. Idén április 4-től lesz kurzus, a 0744/849-617-es számon lehet jelentkezni, hét számítógép áll rendelkezésre. Májusban mindig részt vállalnak a vársáncbeli Majális megszervezésében, Szél Sándor a kártyaversenyekért felel. Ugyanakkor a választmány több tagja a gulyásfőzéssel foglalatoskodik, szívesen megvendégelnek bárkit, aki tiszteletét teszi a konyhájukban. Az egész év folyamán rendszeresen hirdetnek lakossági fórumokat, különböző témákban. Ezekre a közmeghallgatásokra RMDSZ-es vezetőket, önkormányzati képviselőket hívnak meg, akik többek közt az érdeklődőknek a közlekedéssel, a politikával, a földügyekkel, a piaccal, valamint különböző támogatásokkal és kedvezményekkel kapcsolatos kérdéseire válaszolnak.

Hagyománnyá vált a decemberi Mikulásváró ünnepség is, 25-28 gyermeket ajándékoznak meg. Többet nem tudnak a székháztermük befogadóképessége miatt, de a kicsik így is nagyon örülnek, amikor a Mikulás csengővel jelzi az érkezését. 2010-ben második alkalommal szerveztek ruhagyűjtést, a mikrobusznyi ajándékot örvéndi romacsaládoknak küldték. A legjobban egy tucat gyertyának örültek, hiszen mint kiderült, sok olyan ház van a településen, ahol nemhogy villany, de még lámpa sincs. Éppen ezért a csillagvárosi RMDSZ úgy döntött, hogy ezután is gyűjti a gyertyákat, akár a csonkokat is, az adományokat a jelzett telefonszámon, vagy a Dimitrie Cantemir utca 50. szám alatti székházban lehet felajánlani.

Fő irányvonalak

Sárközi Zoltán alelnök, választmányi tag arra hívta fel a figyelmet: a klasszikus fogadóórák helyett inkább lakossági fórumokat rendeznek, mert úgy tapasztalták, hogy így több és lényesebb információhoz jutnak az emberek, ráadásul elsőkézből, a legilletékesebb személyektől. Véleménye szerint erősíteni kellene az RMDSZ-körzetek közti kommunikációt, nem csupán Váradon belül, hanem a vidéki szervezetekkel is. Várják ugyanakkor az ötleteket tömegsport-rendezvények lebonyolítására (például nyár végi biatlon vagy triatlon játékok, kerékpárverseny, tájfutás stb.), mert "egy aktív sportolók nélküli Sportbál, vagy egy híres művész meghívása nem lendíti fel a helyi sportéletet". Egy Nagyváradra kiterjedő közvitát is terveznek a Szigligeti Színház jövőjéről, hiszen a képviselő tudomása szerint utoljára tizennyolc évvel ezelőtt rendezett ilyet a Kelet-Nyugat folyóirat. Erre akár a városháza dísztermében is sor kerülhetne, várják a konstruktív jellegű kezdeményezéseket.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!