ERDON Helyi hírek

2011.02.17. 13:27

Kevés a vásárló a piacon

<p>Nagyvárad - Egy ideje már kapni a nagyváradi piacokon hónaposretket, zöldhagymát, spenótot, az érdeklődés azonban csekély. Az árusok szerint az emberek ritkán és keveset vásárolnak ilyesmiből.</p>

A bihari, 73 éves Lakatos Irina hét éve árul a Decebal piacon, s mint mondta, két éve nagyot zuhant a kereslet, ilyenkor télen jóformán meg sem éri eljönni Váradra. „Az asztal havi 1,6 millió lejbe kerül és szinte össze sem gyűl annyi pénz az eladásból. És akkor még nem számoltam a szállítást, ami tudvalévő, hogy egyre drágább” - panaszolta.

Spenótot egy lejért

Ő egyébként többek között szoláriumban termett zöldségeket árul és az árak nagyjából ugyanakkorák, mint egy évvel ezelőtt: a spenót kilója 8 lej, egy fej saláta 2- 2,5 lejbe kerül, egy csomag hónapos retek ára 2 lej és ugyanannyit kóstál a zöldhagyma is. „Nézze, milyen kihalt minden. Egész nap ilyen. Nagy ritkán áll meg itt valaki, s akkor is csoda, ha vásárol. Legutóbb egy lejért vásároltak spenótot. Nem tudom, annyival mit lehet kezdeni” - mondta.

Egy sorral arrébb a nagyürögdi C.T. szintén primőröket árul: szoláriumban termett zöldsalátát és zöldhagymát. Mint mondta, nagyon keveset ad el, inkább viszonteladók vásárolnak tőle. „Az embereknek nincs pénzük, hiába ugyanazok az árak, mint tavaly, a kereslet egyre gyengébb” - tette hozzá.

Egyebek

Mint láttuk, az emberek inkább a most viszonylag olcsó déligyümölcsöket veszik – kelmentint, narancsot 3,5 – 3,8 lejért – és burgonyát, holott az idén nagyon drága, 2,5-3 lejért árulják kilóját. Láttunk ezenkívül sok importzöldséget és -gyümölcsöt: nagy pirospaprikát kilogarmmonként 6 lejért, paradicsomot 7,5 lejért, uborkát 8 lejért, karfiolt 6 lejért. Egy ananász ára 7,5 lej a Decebal-piacon, egy doboznyi eperért 7 lejt kérnek, az importból származó szőlő kilója pedig 15 lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!