ERDON Helyi hírek

2011.02.02. 11:34

Újraéledt a 35-ös Műhely

<p>Nagyvárad - Kedd délután a Fő utcai Vízuális Művészetek Galériájában 35-ös Műhely: Új generáció címmel nyílt kiállítása tíz, 35 évesnél fiatalabb váradi képzőművésznek. Az ingyenes tárlat február 14-ig látogatható.</p>

A 80-as években Nagyváradon működött 35-ös Műhely elnevezésű alkotóközösség újraélesztését gondolta ki Constantin Costea, a Romániai Képzőművészek Egyesületének helyi fiókszervezete által rendezett kiállítás kurátora, ezért kiválogatta a szerinte legtehetségesebb, 35 évesnél fiatalabb tíz váradi képzőművészt (Teodora Bicescu, Adrian Chirilă, Tudor Frâncu, Remus Ilisie, Jedlicska Zoltán, Hociung George, Holló Kinga, Camelia Marian, Kapás Sára és Adrian Popa), akiknek egy-egy festményét közszemlére tette a Fő utcai Vízuális Művészetek Galériájában. Vannak köztük közismert és kevésbé reflektorfényben élő ifjak, illetve olyan egyetemisták is, akik már letették névjegyüket a hazai kortárs művészeti életben. A kedd esti vernisszázson Constantin Costea azon reményének adott hangot: az általa kezdeményezett projekthez mások is fognak csatlakozni, és az országban máshol, esetleg külföldön is az illetékesek nem konvencionális tereket fognak biztosítani a kisérleti jellegű kiállításoknak.

Aurel Roşu elnök arra hívta fel a figyelmet: a képzőművészet egy szép, de igen nehéz és magas mércét állító szakma. Hozzátette: azt szeretné, hogy grafikusok és szobrászok is csatlakozzanak az újraszerveződő műhelyhez, akik egyúttal az egyesület tagjaivá is válhatnak. Dr. Aurel Chiriac művészettörténész, egyetemi tanár azt emelte ki: a posztmodern látásmódú eredeti 35-ös Műhely képviselői a 80-as években társadalmi és politikai üzeneteket is megfogalmaztak alkotásaikkal. Jó lenne, ha napjainkban is azok kerülnének előtérbe, akik megérdemlik, ezért szerinte egy komoly szakmai szelekcióra van szükség.

A kommunikáció hiánya

Jedlicska Zoltánnak a Körhinta című alkotását lehet megtekinteni a képtárban. Az ifjú művész az erdon.ro-nak elmondta: a függőséget, a mulandóságot és válságot szeretné kifejezné művével, azt, hogy sokszor nincs elég akaraterőnk ahhoz, hogy leszokjunk valamiről, s ezt a lelkünk is megszenvedi. Hozzáfűzte: számára egy provokáció a 35-ös Műhely újraélesztése, kiváncsian várja, hogy mi fog kisülni belőle. Megitélésében semmiképpen sem lehet összehasonlítani a régivel, hiszen teljesen más rendszerben élünk, és a körülöttünk levő világ is nagyon megváltozott az elmúlt két évtizedben.

Holló Kinga a Kommunikáció a 21. században című művével jelentkezett, mely az emberek elmagányosodására, elszigetelődésére hívja fel a figyelmet. Ezt jelképezik a sötét színek, a sikoltó figura és a rendezetlenség. Mint fogalmazott, hiányzik a kommunikáció, az anyagiak uralnak mindent.

A képek február 1-14. között tekinthetőek meg, hétköznaponként 10-18 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!