ERDON Helyi hírek

2011.02.08. 15:58

Jól nézzük meg mit veszünk

<p>Szatmár megye - A Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez az elmúlt héten több érdekes panasz is érkezett: volt aki cigarettacsikket, más egérlábat talált a vásárolt termékekben.</p>

Zsizsikes rizs, cigarettacsikkes kenyér és egérlábbal „fűszerezett” mag (szotyi) volt a „menü” a fogyasztóvédőknél a keddii sajtótájékoztatón. Valentin Breban, a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője többek között az említett termékeket mutatta be, melyeket az elmúlt héten a fogyasztók ajánlották a figyelmükbe. Az elmúlt héten összesen 10 panaszt iktattak a felügyelőségen, egyikük Szatmárnémetiben, a 17–es lakótelepen működő pékségben vásárolt friss kenyérben talált cigarettacsikkeket. Az illető pékség 1000 és 5000 lej közötti büntetésre számíthat. Más fogyasztó azzal a panasszal fordult a fogyasztóvédőkhöz, hogy a szotyis zacskóban a napraforgó mag mellett egy egérlábat is talált, a terméket a Dariu Pop utcán lévő egyik üzletben vásárolta, ahová Magyarországról importálták. Az importőrt 2000 lejre büntették, 430 kilogramm terméket pedig kivontak a forgalomból.

Emellett egy ellenőrzés során a felügyelőség munkatársai egy Károlyi úti szupermarketben 1050 kilogramm, Görögországból importált rizset (Sunshine) — 5lej/kg — foglaltak le, mivel az tele volt zsizsikkel annak ellenére, hogy a szavatossága csak 2012 májusában járna le. Breban elmondta, az általuk talált termékekből a bogarak átmásztak más márkájú rizsbe is. Hozzátette, az Országos Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (ANPC) pedig az Ilfov megyében működő céget fogja ellenőrizni, mely importálta az említett terméket. A forgalmazó 1000 és 10 000 lej közötti büntetésre számíthat.

Kisállat eledeleket ellenőriztek

Január 5. és 31. között a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai kisállat kereskedésekben folytattak ellenőrzéseket, mely során az állateledelek minőségét, tárolását, a szabályok betartását vették górcső alá — mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján Valentin Breban, a felügyelőség vezetője. A hét ellenőrzött forgalmazó közül hatot megbüntettek — írásbeli büntetés mellett egy 10 000 lejes büntetést is kiróttak —, valamint ideiglenesen visszatartottak 51,7 kilogrammnyi árut, 551 lej összértékben, 32 kilogrammnyi kisállateledelt pedig kivontak a forgalomból.

Emellett azt a tordai céget, mely száraz, rossz minőségű kiflit szállított a gyermekek számára a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség nemrégiben 1500 lejre büntette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!