ERDON Helyi hírek

2011.02.26. 16:17

Hurrogás, tapsvihar, gyűlölet és dicséret

<p>Intenzíven telt az RMDSZ-kongresszus szombati nyitónapjának első ár órája Nagyváradon. A magyar és román vezető politikusokkal többször intenzíven „kommunikált” a több mint félezer kongresszusi küldött.</p>

Dire Straits-dalokra gyülekeztek a résztvevők, majd himnuszdömpinggel (magyar, román, uniós, székely) indult az RMDSZ jubileumi, 10. kongresszusa szombat délelőtt Nagyváradon. Ezt követően a terem kapacitását meghaladó tömeg volt kíváncsi a vendégek – köztük Emil Boc kormányfő, Semjén Zsolt KDNP-elnök, kormányfőhelyettes, Victor Ponta PSD-vezető – megnyilatkozásaira.

Üzenet és reakció

A legélesebb reakciót az RMDSZ-esek részéről eddig a Fidesz nevében érkezett Pelczné dr. Gáll Idikó beszéde váltotta ki. A magyarországi kormánypárt reprezentánsa beszédében az RMDSZ gyökeres megújítását szorgalmazta. Mint mondta, a ma este esedékes elnökválasztás korszakhatár lehet az RMDSZ életében. Ugyanakkor értésre adta, hogy a budapesti kormánypárt nem ért egyet a Makó-vonal politikájával és azzal sem, hogy esetleg az új vezetés is ezt folytassa. Sőt, Pelczné dr. Gáll Idikó lényegében nyíltan állást foglalt Olosz Gergely RMDSZ-elnök-jelölt mellett, s célzott rá: az RMDSZ és a Fidesz viszonya akkor lehetne teljesen zökkenőmentes, ha a nevezett jelölt nyerne. "Ha ma a változás mellett döntenek, akkor segítő kezet nyújtunk a jövőben (...) a kárpát-medencei összmagyarság érdekében" - jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke. A tisztújítás, a változás nem csak a fiatalításról szól, hanem a helyes út megtalálásáról, a jövő együttműködéséről is - fogalmazott a politikus. A vendég ezen mondatait már hurrogással és némi bekiabálással fogadta a tisztújító RMDSZ-kongresszus küldötteinek egy része. Pelczné dr. Gáll Idikó láthatóan feszülten hagyta el az emelvényt, majd nem sokkal később a kongresszusról is távozott.


Kínálgatások

Tapsból nincs hiány. Kijárt ez például Crin Antonescu PNL-elnöknek, aki elmondta: egyszerűen gyűlöli a most kormányzó PD-L-t. A leköszönő Markó Bélát viszont méltatta, majd azt hangoztatta: szerinte a román ellenzék az RMDSZ nélkül is célt érhet a hatalomváltási törekvéseiben – de az RMDSZ-szel együtt szeretne.

Még konkrétabb ajánlatot tett az RMDSZ-nek Victor Ponta, a PSD vezetője, aki Nagyváradra érkezve sajtótájékoztatón hívta ismét a magyar tömörülést az ő táborukba. Ám Ponta az előbb a kongresszuson már úgy fogalmazott: „nem azért jöttem, hogy ajánlatokat tegyek”. Beszéde többi részében azonban változatlanul igyekezett győzködni a magyar formációt, még azt is hangsúlyozva, hogy ő például szokott ralizni, s pilótája magyar, illetőleg kiállva Nagy Zsolt exminiszter mellett, aki ellen annak idején hazaárulás vádjával indult eljárás.

Emil Boc miniszterelnök, PD-L-elnök is nagy tapsot kapott. Ő azt hangoztatta, hogy koalíciós partnerük, az RMDSZ „profi, következetes partner”. Megköszönte, hogy „együtt dolgozhatnak az ország érdekében”, s Markót név szerint is kiemelte. Hangsúlyozta még: ez a kormány nehéz, de szükséges döntéseket hozott meg, s ennek következtében pár hónapon belül megindul a válságból való kilábalás, mégpedig kezdetben 1,5%--os gazdasági növekedéssel.


Orbán üzenete Semjéntől

A magyar kormányt Semjén Zsolt kormányfőhelyettes képviselte, aki kifejtette: Magyarország együttműködik azzal a jelenlegi kormánnyal, amelynek az RMDSZ is a tagja, mégpedig igen jó a kooperáció. Szerinte a romániai kabinet „heroikus harcot vív” a válság ellen. A két állam ebben az időszakban megtalálta egymással a hangot, ahogy a két kormány is” - jelezte. Megerősítette, hogy Budapest támogatja a gyors román csatlakozást a schengeni övezethez.

Semjén Zsolt kifejtette: nagyon fontos az etnikai alapú pártok fennmaradása, különben a magyarság román erőkbe tagozódik be. Ilyen tekintetben – mondta – az RMDSZ kongresszusán hozandó döntések is minden magyart érintenek. Ismertette a Fidesz-KDNP-kormány eddigi nemzetpolitikai döntéseit is, kiemelve: zökkenőmentesen zajlik a magyar állampolgárság megadása a romániai magyaroknak.

Traian Basescu román elnök más programja miatt nincs jelen a kongresszuson – az ő üzenetét tanácsosa, Catalin Avramescu olvasta fel. Basescu azt üzente: az RMDSZ az egyensúly politikai alakulata, amely a jelenlegi kormányzatban a magyarok számára is eredményeket tudott és még tud majd elérni.

Felszólalt még mások mellett Balogh András, az MSZP alelnöke, aki azt állította, náluk újdonság van, ugyanis „az MSZP új vezetése rokonszenvvel fordul a határon túli magyarság felé”. Az LMP-t Schiffer András képviseli, aki elmondta: azt tartja fontosnak, hogy ne mások akarjanak diktálni az erdélyi magyar politikai erőknek.

Markó zár

Elnöki mandátumainak történéseit összegezte beszédében a leköszönő RMDSZ-elnök, aki elmondta: egyfajta zárszámadásnak is tartja mindezt. Felidézte, hogy az alapvető szembenállás az elmúlt két évtizedben a "mérsékeltek és radikálisok" között volt tapasztalható. "Azok, akik a román parlamentben vagy később kormánykoalícióban próbáltak eredményt elérni, joggal nevezhetők mérsékelteknek azokhoz képest, akik akkor még hevesen tagadták a románokkal való politikai párbeszéd, netán együttműködés értelmét" - emlékeztetett. A tizennyolc év legnagyobb belső politikai változása éppen az - vélte a szónok -, hogy ma már ilyen értelemben mérsékeltek vitáznak mérsékeltekkel.

"Elégtétellel látom, hogy aki leghangosabban támadott minket azért, hogy bízunk a parlamenti politikában, most ott van az Európai Parlamentben, pártot alapít, és minden bizonnyal román parlamenti jelenlétről, esetleg kormányzásról álmodik... a mi igazunkat ma már azok is vallják, akik egyébként bíráltak minket" - állapította meg az elnök. "Az RMDSZ közös szellemi-politikai vagyonunk. Még azoké is, akik úgy tudják magukról, hogy nem szeretik ezt a szövetséget" - mondta Markó. A szervezet két évtized során elért vívmányai között említette, hogy a magyar nyelv ma Erdélyben számos helyzetben hivatalos erővel bír, ma a magyarok nemzeti ünnepét a román államelnök és miniszterelnök köszönti, szimbólumaik használatát kormányhatározat szavatolja, köztéren áll az aradi Szabadság-szobor, az oktatás területén sikerült a magyar közösség számára kedvezőbb jogszabályokat elfogadtatni. Felidézte, hogy az RMDSZ az elmúlt négy évben kiállta az ellenzékiség próbáját, majd az egészségügyi reform elindításával és az oktatási törvény elfogadásával minden gazdasági nehézség és elkerülhetetlen népszerűségvesztés ellenére kiállta a "reformkormányzás" próbáját is. Sírva mondott méltató beszédet Markóról Takács Csaba, majd az RMDSZ tisztségéből távozó elnöke emlékplakettet vehetett át.

Beszólások a Fidesznek

Borbély László RMDSZ-es miniszter éles hangvételű felszólalása több pontján is bírálta a Fidesz egyes lépéseit. Úgy vélte, a Fideszt a kétharmados többsége sem jogosítja fel arra, hogy tanácsokat osztogasson Erdélyben. Azt kérte ugyanakkor, hogy az RMDSZ-t ne utasítsák semmire sem Bukarestbő, sem Budapestről.

Kitért Tőkés László megnyilatkozásaira is. Tőkés nemrégiben azt nyilatkozta, itt az idő „markótlanítani” az RMDSZ-t. Borbély védelmébe vette Markót és az általa képviselt irányvonalat is. A felszólaló többször megjegyezte: nem törekszik arra, hogy mindenkinek a rokonszenvét kiváltsa meglátásaival.

Döntő előtt

Tudósításunk pillanataiban fejezte be felszólalását az egyik RMDSZ-elnök-jelölt, Ekstein-Kovács Péter. Ő azt hagnsúlyozta: a szervezet mostanság egyre keresettebb, mind romániai kormányköröb, mind az ellenzék számít rá. Ennek ellenére óvott attól, hogy elhamarkodott egyezségeket kössenek. Az ellenzékhez való esetleges átpártolás témája kapcsán figyelmeztetett: ezt nagyon meg kell fontolni, egyláltalán nem egyértelmű, hogy miként kellene dönteni.

Frunda György viszont – ahogy eddig is – állást foglalt amellett, hogy az RMDSZ váltson. Szerinte gyors döntés kell arról, hogy átpártolnak-e a PSD-hez és a PNL-hez. Frunda arra célzott, szerinte át kellene.

A kongresszuson már készülődnek „az est fénypontjára”, azaz az új RMDSZ-elnök megválasztására. A szavazás nemsokára indul, 555 küldött dönt majd. A programterv szerint 20 óra körül jelentik be az eredményt, ám csúszás sem kizárt.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!