ERDON Helyi hírek

2011.02.02. 13:32

Gyertyaszentelés: Ne engedjük a lángot kialudni!

<p>Nagyvárad - Február 2-án Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét tartja a katolikus egyház. A Bazilikában is vasárnapi program szerint vannak a misék, délelőtt Mons. Fodor József vikárius mondott szentbeszédet.</p>

Délelőtt 10 órától Mons. Fodor József általános helynök, plébános mutatott be ünnepi szentmisét a nagyváradi Bazilikában. Bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet: karácsony után 40 nappal a katolikus egyház azt ünnepli, hogy a jeruzsálemi templomban a szülei bemutatták Krisztust. A gyermek Jézust, a világ világosságát a karján vitte be a Szűzanya, hogy a Messiást váró agg Simeon kezébe adja. Február 2-án a hívek szentelt gyertyákat hordoznak a kezükben, mely jelképezi Krisztust, a hitünket, mely belevilágított a pogány éjszakába, és ugyanakkor mi magunkat is, az Istennek szentelt életformánkat. Törekedjünk tehát arra, hogy Jézus fénye bevilágítsa az életünket, hogy mi is fénnyé lehessünk, hangsúlyozta a vikárius, aki ezután megáldotta és megfüstölte a gyertyákat, majd a saját meggyújtott gyertyájával annak a körmenetnek az élére állt, mely végigvonult a Székesegyházban.

Keresztségi gyertya

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Prédikációjában a vikárius azt emelte ki: a világító gyertyaláng Krisztust jelképezi, aki Izajás próféta jövendőlésének megfelelően megvilágította a kétezer évvel ezelőtti karácsonyi éjszakát. Ott ragyogott az istálóban, a jászolban, a bűntől teli világban. Gyenge, pislákoló fénye lassan tért hódított magának, kiszorítva a sötétséget, mert természetéből fakadóan e két elem nem tud megférni egymás mellett. Bevilágított az emberek lelkébe, arra figyelmeztetve: gyűlölet, irigység és gőg helyett szeretetre és alázatra van szükség, az ajkakat imádkozásra, nem pedig káromlásra kell használni. Az évszázadok folyamán sokan- császárok, tévtanítók, diktátorok, hatalommániákusok és ateisták- próbálták e világosságot kioltani, de hiába akarták, nem sikerült nekik csalóka lidércfényt gyújtani. Az igazi lángnak ugyanis sajátos ismertetőjegyei vannak: melegít, de nem perzsel vagy éget, világít, de nem vakít.

"Álljunk be mi is a gyertyás körmenetbe, mely ott halad mindennapi életünk útján, védjük a kezünkkel a pislákoló lángot. Vigyük Krisztus fényét az otthonainkba, a munkahelyeinkre, a közéletbe és a társadalmunkba. Ne engedjük kialudni, mert Krisztus majd számon kéri tőlünk, hogyan őriztük meg keresztségi gyertyánkat", tanácsolta az általános helynök.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!