ERDON Helyi hírek

2011.02.17. 18:25

Bihar megyében Kelemen a nyerő

<p>Az RMDSZ Bihar megyei területi választmány jelentős többséggel Kelemen Hunor elnöki jelöltségét támogatta.</p>

A nagyváradi Ady Endre központban tegnap megrendezett területi választmányi gyűlésen az RMDSZ megyei küldöttjei közül 71-en támogatták szavazatukkal KelemenHunor kulturális miniszter jelöltségét. A két másik jelölt, Olosz Gergely 16, míg Eckstein-Kovács Péter 15 szavazatot kapott. A szavazás előtti felszólalások során Kiss Sándor az RMDSZ Bihar megyei elnöke kijelentette: sajnálja, hogy a továbbiakban már nem Markó Béla lesz a szövetség elnöke és bízik abban, hogy a következő elnök is ugyanolyan kompromisszumképes és egységteremtő vezetője lesz a szervezetnek, mint amilyen a leköszönő elnök volt. Kiemelte: fontos, hogy a leendő elnök figyeljen oda a régiók igényreire. Markó Béla beszédében a szövetség következő vezetőjének azt ajánlotta, hogy vegye figyelembe, hogy a régiók merőben különböznek egymástól. Összevetette a székelyföldi régiót a Partiummal, és kifejtette, hogy megítélése szerint előbbi konzervatívabb, míg utóbbi a modernizációt képviseli. Hangsúlyozta, hogy a regionális érdekeket alá kell vetni a nemzeti identitásból fakadó érdekeknek.

Elképzelések


Ezt követően a jelöltek mutatták be tíz-tíz percben elképzeléseiket. Olosz Gergely a szervezet megújulásának fontosságát hangsúlyozta kiemelve, hogy a helyi döntéseknek érvényesülniük kell a központi RMDSZ-ben is. Szerinte ki kell használni azt, hogy Magyarországon egy kétharmados parlamenti többséggel rendelkező politikai erő van kormányon. Eckstein-Kovács Péter a demokrácia és az autonómia elvét nevezte meg legfontosabb alapelveknek és hangsúlyozta, hogy ugyancsak a regionális érdekek érvényesülésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Kelemen Hunor beszédében kijelentette: „A racionális és kiszámítható változás híve vagyok.” Két lépcsős döntéshozatalt, a főtitkárság, az alelnöki tisztség és a regionális önkormányzati tanácsosi tisztségek létrehozását javasolta. Végezetül elmondta: „Az identitás kérdésében nincs kompromisszum. Egy magyar iskola vagy óvoda mindig fontosabb kell legyen mint egy energiabiznisz”. A bemutatkozás után 7-7 percben válaszoltak a kérdésekre, majd a szavazásra került sor.
 
Pap István
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!