ERDON Helyi hírek

2011.02.22. 13:24

A változás szikrája az arab államokban

<p>Nagyvárad - Hétfő délután a Posticum dísztermében Dr. Mohamed Osman a Bihar megyei iszlám közösség vezetője tartott előadást az arab világban jelenleg zajló forrongásokról.</p>

Az előadó abból indult ki, hogy milyen faktorok vezetnek egy forradalom kirobbanásához. A politikai, gazdasági, és társadalmi faktorok mellett igen fontos a lakosság pszichológiai állapota is. Ezzel kapcsolatosan Mohamed Osman kifejtette: egy olyan országban, ahol a lakosság jelentős része (Egyiptom esetében több mint 1 millió 700 ezer személy) titkosszolgálati ügynök, és a hatalom nem tartja tiszteletben a minden embert egyenlően megillető szólásszabadságot, nem beszélhetünk pszichológiai értelemben vett jólétről. Fontos faktort jelentenek a helyi tényezők is, melyeket figyelembe kell venni a Közép-Keleten napjainkban történő változások tárgyalásakor is. Az arab világot nem lehet európai mércékkel mérni, ezért fontos körvonalazni ezen országok számadatait is. Meglepőnek tűnhet, hogy például Líbiában 42 éve, Ománban 38 éve, Jemenben 33 éve, Egyiptomban pedig 30 éve van, illetve volt hatalmon ugyanaz az állami vezető. A forradalom szikrája Tunéziában robbant ki tavaly karácsonykor amikor is egy piaci árus felgyújtotta magát, így tiltakozva a kormány ellen. Az emberek az utcára vonultak, a katonák pedig a tömegbe lőttek, ami tovább fokozta a feszültséget. Egyiptomban január 25-én kezdődtek a forrongások, melyeknek elsődleges oka, hogy Mubarak fiának akarta átadni a hatalmat. Az általános korrupció miatt nagy a szegénység az országban, mindeközben az ország vagyonának 40 százaléka az elnök, illetve a hozzá közel álló emberek kezében van. A lázadóknak sikerült elérniük Mubarak lemondását, aki végül a titkosszolgálat volt elnökét nevezte meg utódjaként. Ez csak megduplázta a lázadók haragját, akik nem csak látszat változásokat akartak elérni. Amerikai nyomásra Mubarak végül távozott az ország éléről és a legfelsőbb katonai tanács vette át a hatalmat. A változás szele elérte a szomszédos államokat is. Az igen érdekes előadás során ezek ismertetésére is kitért Mohamed Osman, majd a kis számú, de a téma iránt annál nagyobb érdeklődést mutató közönség kérdéseire is válaszolt.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!