ERDON Helyi hírek

2011.01.26. 14:58

Ne a pénz döntsön Nárcissza életéről!

<p>Bihar megye - Nárcissza családjának két hét áll rendelkezésre, hogy összeszedjék a Temesváron elvégzendő gerincműtéthez szükséges 2500 eurót. A tizenegy éves kislányt kedden látogattuk meg a család hegyközszentimrei otthonában.</p>

A Hegyközszentimrén élő Kárász Nárcissza február ötödikén lesz tizenegy éves. Életvidám, rendkívül kedves és értelmes kislány. Pár héttel ezelőtt még ugyanolyan hétköznapi gondokkal küzdött, mint minden vele egykorú gyermek, azonban egyik napról a másikra iszonyatos fájdalom tört rá. Mentővel szállították Nagyváradra, ahol az orvosok azt közölték a szülőkkel, hogy kislányuk súlyosan beteg. Nem tudtak pontos diagnózist mondani, de a leukémia, illetve a csontrák egyaránt szóba került. A további vizsgálatok megállapították, hogy a kislány egyik csigolyája egy daganat miatt szétmállott. Az orvosok Temesvárra küldték a kis beteget, ahol pontos diagnózist állítottak fel, és azonnali műtétet írtak elő, mondván, hogyha nem intézkednek időben, akkor fennáll a bénulás veszélye. A sebészek ingyen el is végezték volna a beavatkozást, de a gerinc megtámasztására szükséges, 2500 euróba kerülő eszközt a családnak kellett volna kifizetnie. Mivel egy héttagú, szerény körülmények között élő családról van szó, és nem áll rendelkezésükre ennyi pénz, az édesanya hazajött a beteg gyermekkel. Két hét haladékot adtak a pénz előteremtésére. Itthon a család mindent megtesz, hogy összeszedje a szükséges összeget. Így keresett meg bennünket Nárcissza édesanyja, Mária, abban bízva, hogy olvasóinknak megesik a szíve a beteg kislány sorsán. Többen segítettek már, például a helyi iskola, az óvoda, a református egyházközség, a baptista imaház, illetve a szalárdi katolikus plébánia, a községközpontbeli iskola, valamint több magánszemély is. Jelentős pénzadomány gyűlt össze, de így is a szükséges összeg nagyobbik része hiányzik.

A család szeme fénye

Szerda délelőtt, Mária meghívásának eleget téve kerestük fel hegyközszentimrei otthonában a tízéves Nárcisszát, aki annak ellenére, hogy ágyhoz van kötve, és nem szabad talpra állnia, ott-tartózkodásunk ideje alatt egyetlen percre sem hagyta abba a mosolygást. Kérdésünkre elmondta: nagyon vágyik már vissza az iskolába, hiányoznak a barátnők és az osztálytársak is. Szívesen tanul, kedvenc tantárgya a magyar irodalom. A házi feladatok elvégzése után, szabadidejében legszívesebben táncol. Barátnőivel még egy modern tánccsoportot is alakítottak. Egyelőre a táncolást el kell felejtse, míg meg nem gyógyul, márpedig Nárcissza biztos abban, hogy meg fog gyógyulni. Jelenleg nem kap gyógyszert, csak fájdalomcsillapítót, melynek hatására legalább nincsenek fájdalmai, leszámítva a 39–40 C-fokos láz okozta kedélyállapotot és a szigorúan egy helyben fekvés miatti zsibbadtságot. Máriától megtudtuk, hogy a háromszobás, kis udvarral és veteményessel rendelkező házban összesen heten laknak. Az öt gyermek közül a legidősebb a 23 éves Beáta, őt követi a 20 éves Levente és a 19 éves János. Mindhárman dolgoznak. A két legkisebb gyermek, Nárcissza és húga, a másfél éves Marika a család szeme fénye. A szülők közül József betegnyugdíjas, míg az anyuka gyesen van a legkisebb kislánnyal, egyébként pedig félmunkaidővel az óvodában dolgozik, mint takarítónő és gyermekfelvigyázó.

Várják vissza az iskolában

A családnál tett látogatás után felkerestük a kislány tanítónőjét, Prém Mónikát és osztálytársait is a helyi Általános Iskolában. A gyerekek, amikor meghallották, hogy éppen Nárcisszától érkeztünk, rögtön arról érdeklődtek, hogy érzi magát beteg kollégájuk, és sajnálattal hallották, hogy még egy jó ideig nem köszönthetik újra körükben kis barátjukat. Három padtársától megtudtuk, hogy amikor csak tehetik, meglátogatják Nárcisszát, elviszik neki a leadott tananyagot és a házi feladatokat. A tanító néni sajnálatát fejezte ki, hogy a betegség miatt a kislány kimarad az iskolából, kiváltképpen azért, mert Nárcissza rendkívül értelmes és szorgalmas. Mindenki nagyon várja vissza őt az iskolába. Aki szeretne segíteni Nárcisszának, illetve a gyermek családjának a műtéthez hiányzó összeg előteremtésében, az pénzadományát a következő bankszámlákra, Újhelyi Mária nevére utalhatja: RO 02 BRDE 360SV 1578 1603 600 (euró), valamint a RO 55 BRDE 360SV 1578 1513 600 (lej). Az édesanyával a 0742–473–888 telefonszámon vehetik fel a kapcsolatot. A szerkesztőségünk székhelyén, a Dacia sugárút 34. szám alatt (első emelet) is átvesszük a gyermek javára felajánlott pénzadományokat.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!