ERDON Helyi hírek

2011.01.06. 12:39

Állatkert: Néhány lakónak tágasabb hely jutott

<p>Nagyvárad - A majmok az oroszlánketrecben kaptak helyet, a rókák is tágabb helyre kerültek, akárcsak a vaddisznók, mondta az állatkert ügyvezetője. Tavasszal várhatóan elkezdődik a korszerűsítés.</p>

Az rókák a vasráccsal ellátott kis ketrecekből egy olyan karámba kerültek, ahol korábban egy nandufióka, valamint egy beteg őzike élt. A nandu felnőtt és csatlakozhatott társaihoz, az őzike sajnos elpusztult. Amint Daiana Ghender, a Nagyváradi Állatkert ügyvezetője elmagyarázta, a rókák jelenlegi helye tágasabb, ezenkívül földdel teli ládákat és ágakat helyztek el a karám aljára, hogy eldughassák az eledelüket, és maguk is elbújhassanak, ha kedvük van. A vaddisznók hat négyzetméteres ketrecükből egy háromszáz négyzetméteres területre kerültek. Az elköltöztetett oroszlánok ketreceibe öt majmot hoztak, „akik” életükben először egy széltől óvott helyre kerültek, ahol fűtés is van.

Szörnyethalt

A meleg éghajlatról származó hat nandu és emu ketrecébe szintén bevezették az áramot, s olajradiátor bizotsítja számukra a meleget. Dorina, a pávián régi ketrecébe Coco sast szeretnék költöztetni, de a madár sehogy sem akarja elhagyni régi, szűk helyét, ahol már 15 éve raboskodik, s ahol jóformán szárnyát sem tudja széttárni. A gondozók először egy utazókalitkába akarják becsalogatni úgy, hogy abba helyezik az ennivalóját, de a madár ravasz, kiveszi csőrével a húsdarabot anélkül, hogy bemászna - mondta Daiana Ghender. Fontos, hogy kíméletesen történjen a költöztetés, mert a stressz akár végzetes is lehet a vadállatok számára. Például egy kevéssel karácsony előtt az állatkerttel szomszédos sportiskolában zajló munkálatok az egyik állat vesztét okozták: a munkások ledobták az emeletről a régi ablakokat, s az egyik őzike ijedtében szörnyethalt, tudtuk meg az ügyvezető.

Kevés pénz

Amúgy minimális összegből gazdálkodnak, állandó gond, hogy az állatok elegendő és megfelelő minőségű eledelt kapjanak, mondta az ügyvezető, aki szerint súlyos kerékkötő a helytelen mentalitás és a bürokrácia. „Egyesek nem értik meg, hogy az állatkert nem olyan mint a piac, vagy mint a strand, s az állatoknak biztosítani kell bizonyos feltételeket. Például nem luxus, ha a majmok ananászt esznek, mivel erre van szükségük” - jegyezte meg.

Egyik legnagyobb gondjuk a tizennégy farkas, valamint a három medve etetése. Sajnos egyetlen hazai, vagy magyarországi állatkert sem hajlandó átvenni az állatokból néhányat, s etetésük nagyon sok pénzt emészt fel. A felújítást követően pedig még több pénzre lesz szükség, hiszen az állatkert területe jóval nagyobb lesz, valószínűleg új állatokat is beszereznek majd, ezenkívül laboratórium, állatorvosi rendelő is működni fog ott, tette hozzá.

Tavasszal elkezdik

Bimbó Szuhai Tibor, a Bihar megyei piacrendészet (RAPAS) aligazgatója szerint valószínű, hogy tavasszal elkezdődnek a munkálatok. Mint mondta, a kivitelező akkor kezd el dolgozni, ha biztosnak látja a finanszírozást, illetve megszerezte a szükséges engedélyeket. Az engedélyek tuomása szerint megvannak, s a minisztérium is rendelkezik a szükséges összegekkel, hiszen másutt az országban is elkezdődtek hasonló felújítások. December elején egyébként a kivitelezők - a tordai MBS Group Kft., a köröstarjáni Dan&Dan Construct Kft., valamint a piteşti-i Sanero Composites Kft. - átvették a területet a polgármesteri hivataltól. A munkálatok összértéke több mint 13 millió lej, s információink szerint eddig a feladatkiírás hiányosságai miatt tolódtak el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!