ERDON Helyi hírek

2011.01.06. 08:26

Közvitát tartanak a Romplumb szennyezéséről

<p>Nagybánya - Közvitát tartanak az Északi Egyetem a város legnagyobb szennyezője, a Romplumb üzem környezetvédelmi engedélyének a megújításával kapcsolatban. A közvitát a kolozsvári Regionális Környezetvédelmi Ügynökség képviselői vezetik.</p>

A cég számára korábban kiadott környezetvédelmi engedély érvényessége év végén járt le, így most a vezetőség kénytelen beszerezni az újabb engedélyt, ennek egyik feltétele pedig a közvita megszervezése. Emellett nemrég 2 millió eurós kéndioxid-szűrő berendezést szereltek fel a vállalatnál, jelenleg a próbaüzemeltetés folyik.

A Máramaros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség illetékesei szerint azonban minden erőfeszítés ellenére a szennyezés szintjét még így sem sikerült a megengedett értékek alá vinni. Továbbra is magas a levegő kéndioxid koncentrációja, az ólomszennyezettségről már nem is beszélve. A cég igazgatója azt nyilatkozta, hogy a törvény megenged egy hat hónapos beüzemelési idõszakot, amit semmiképp sem haladnak meg. Négy hónapon belül ugyanis elkészül a szűrőrendszer ülepítő részlege is, és akkor érezhetõen javulni fog a levegő minősége Nagybányán.

A környezetvédők nem bíznak az új berendezés hatékonyságában. Szerintük a károsanyag-kibocsátás továbbra is a megengedettnél jóval nagyobb lesz. A környezetszennyezésnek nincsenek összehasonlítási fokozatai, az vagy van, vagy nincs –vélik a zöld szervezetek képviselői.

(www.nagybanya.ro) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!