ERDON Helyi hírek

2011.01.31. 06:33

Florin Piersic filmszínház

<p>Kolozsvár - Kolozsváron eddig kilenc alkalommal rendezték meg az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivált, (TIFF) amelynek kiötlője, megvalósítója és a fesztivál igazgatója Tudor Giurgiu, a hazai filmművészet egyik legjelentősebb karizmatikus egyénisége.</p>

A 2009-ben, a nyolcadik alkalommal megtartott TIFF záró ünnepségén, nagyon magabiztosan, de rendkívül udvariasan meghirdette a „Mentsük meg a Köztársasági mozit” nevű kampányt. Ebben a jól átgondolt beszédben, ismervén a világ filmművészetének fejlődési vonalát, felhívta az illetékesek figyelmét, hogy az a mozi terem, mely bár az ország legnagyobb befogadású mozi terme, elavult technikával rendelkezik, és nem tud ennek következtében lépést tartani azzal a fejlődéssel, mely a világ filmművészetét, jellemzi.

Az elhangzott beszédet a média kellő figyelemben részesítette és valószínűleg ennek következtében is az elhangzottak nem hulltak üres térbe. Győzött a józan ész, amely rájöhetett arra, ha versenybe akar maradni a szupermarketekben már működő mozi termekkel, akkor korszerűsíteni kell.    

A felismerés következtében a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő TIFF záró gáláján a Romániában működő Filmterjesztő Vállalat (RADEF) igazgatója Marius Iuraşcu jóformán megesküdött arra, hogy ezt a nagyon fontos dolgot megoldja.

 Tények bizonyítják, betartotta szavát. A beruházás értéke 500 000 euró, és megkezdődött a felújítási munka. Ment minden, mint a karikacsapás. Bizonyítván azt a tételt: ha van pénz, akkor jóformán mindent meglehet tenni.

 A felújítási munkálatok sem húzódtak el évekig. 35 nap alatt, a teljes belső részt felújították, kifestették, a szonorizálást elősegítő burkolatot kapott a terem, mint ahogy a világítást is korszerűsítve, takarékos körtéket használtak fel. Korszerű hang és képtechnikai felszerelést alkalmaztak. Felújították a homlokzatot és bejáratot. Az ülőhelyeket kicserélték modernebb és kényelmesebb székekkel, ennek következtében a terem befogadó képessége 964 helyről 720 helyre csökkent. A legnagyobb lépés az volt, hogy megteremtették a 3D-s vetítés lehetőségeit, ami biztosítja a háromdimenziós filmnézést erre alkalmas szemüvegeken keresztül. A Dolby Digital hangrendszer a legtisztább és a leghatásosabb hangélményt biztosít a hallgatónak. Ezzel tulajdonképpen, felvették a versenyt a szupermarketekben már működő 3D-s mozi termekkel.

A lényeg most jön. A szupermarketekben működő mozikban a belépési jegyek ára 20 és 25 lej közötti, míg az újonnan megnyíló és átkeresztelt nevű mozi teremben 10 és 15 lej lesz. Sőt még az is elhangzott, hogy bizonyos napokon a nyugdíjasok és gyermekek ingyen is bemehetnek a vetítésekre. Erre szokták azt mondani, ezt meglátjuk. Mert a lelkesedés, az öröm sok mindenre elragadhatja a gyarló embert.

A keresztelés.

Florin Piersic Románia egyik legismertebb színművésze, aki Kolozsváron született, ezelőtt 75 évvel. Mivel tényleg tehetséges és rendkívül jó kiállással megáldott ember, a Bukaresti Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése után (abban az időben még csak főiskolának nevezték az intézetet) az egyik bukaresti színházban kapott szerződést.

 Jobbnál jobb szerepeket kapott, melyek közül is kimagaslott John Steinbeck világhírnévnek örvendő regényének alapján írt színdarab, címe: Egerek és emberek, melyet meg is filmesítettek.

 A színdarab rövid tartalma:  Egy Kaliforniában levő farmra két jó barát állít be, George alacsony termetű és fürge észjárású, társa, Lennie lomha, nehézfejű óriás. Munkát keresnek. A tanya lakói és munkásai korántsem barátságosak, de nincs más választásuk. Ott kell maradniuk, mert meg akarják valósítani közös álmukat, vegyenek egy saját tanyát, ahol majd önállóan gazdálkodhatnak.  Lennie-t gyagya, ártatlan együgyűsége folyton bajba sodorja, ezért George-nak igencsak észnél kell lennie, ha mindkettőjüket meg akarja óvni a következményektől. Az ilyen fajta barátság ritka kincs az őket körülvevő sivár, brutális világban, amely könyörtelenül megsemmisülésre ítél mindent, ami emberi. A színdarab minden sallangtól mentes, sodró erejű, a nagy gazdasági világválság idején játszódik le. Két vándormunkás tragikusan felemelő történetén keresztül mutatja be a modern társadalom elidegenedésének, az emberi kapcsolatok kiüresedésének pusztító hatását.

Florin Piersic-nek megadatott az a szerencse, hogy Ő játszhatta a darab főszerepét Lennie-t, melyben parádésan bizonyíthatta nem mindennapi tehetségét.

Kinyílt előtte a pálya. Rendkívül jó megjelenésének és főleg intelligenciával járó tehetségének köszönhetően, a filmművészeti pálya is felfedezte.

       Mint filmszínész „ A Bărăgan tövisei” (Ciulinii din Bărăgan) című filmben debütált. Több mint 40 filmben játszott. A Mărgelatu szerepében vált a legkedveltebb filmszínésszé.

      A kolozsvári mozi avatási ünnepségére több mint ezer mozirajongó várta, melyre Mărgelatu alakjában, öltözetében, lóháton érkezett. Az üdvözlő beszédek után leleplezte a mozi homlokzatán levő neonfeliratot, majd tűzijáték következett.   

      Tudor Giurgiu összeállítást készített, a Florin Piersic-ről elnevezett filmszínház megnyitása alkalmára, melynek nagy erőssége, bemutatja azokat az alkotásokat, melyekben Florin játszott. De sikerült úgy összeállítania a montázst, hogy kiderüljön, milyen élet vette körül az alkotót, milyen volt a domináló filmi gondolkodás, mennyi tényleg nagy színészünk volt és van, és még mindig küszködnünk, kell azzal a művészi gazdagsággal, amivel rendelkeznek, mert a körülmények olyanok.

 A művészethez pénz kell. A filmben nem „illik” spórolni. Mert az mindig visszaüt az alkotásra. Nem véletlenül tette be azt a részt, mikor a színész Piersic birkózik a bedresszírozott medvével.

Az sem volt véletlen, amit maga Florin Piersic mondott az imádott közönségének. A munkáját szerető művész minden figyelmével, adottságával a nézők igényeinek a kielégítésére fordítja a figyelmét. A lelkét adná érettük, akiknek feltárta a filmforgatások különböző epizódjait.

 De a közönség iránti lelkesedését bizonyítja a megnyitóra való lovas érkezése is.

Ezzel feledhetetlen emléket hagyván minden jelen levőben.

Véleményem szerint a legnagyobb ígéretet mégis Tudor Giurgiu tette, aki meggondolatlanul közönség előtt nem ígér semmit. „Ideje lenne Florin Piersic-kel egy 3D-s filmet készíteni.” Ez szerintem, azt jelenti, hogy nem csak a technika legújabb vívmányait kell bevetni egy film elkészítésébe, hanem egy nagyon jól megírt forgatókönyvet, egy olyan kaliberű és olyan érett arccal rendelkező színészre megírni, aki világviszonylatban is a maga nemében egyedül álló.

 

                                  Csomafáy Ferenc     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!