ERDON Helyi hírek

2011.01.20. 12:40

Ez a mi országunk, ide megy a pénzünk…

<p>Aki rendszeresen járja a Szatmár–Várad utat vonattal az biztosan észrevette, hogy ahhoz képest, amit nyújtanak, mennyit nem szégyell elkérni egy jegyért a CFR vezetősége.</p>

Megemlítem, a jegy ára Szatmártól Váradig 14,60 RON – ezzel az árral nem is lenne semmi baj, ha a körülmények is megfelelőek lennének, és ha ezért a pénzért nem állójegyet venne az ember! De lássuk csak, miért mondom ezt… 

Szatmárról Váradra tartva még lehet találni helyet a vonaton, de a visszafele úton ez a kijelentés érvényességét veszti, mivel vannak olyanok is akik, 1-2 lejért utaznak. Amikor ezt mondom, nem túlzok, sajnos ez így megy nálunk! Ezek az 1 lejért utazók legnagyobb részben a romák (azért ez már durva, nem beszélve arról, hogy sokszor ketten utaznak ezért az összegért), akik még mielőtt a vonat megállna az állomáson, már felugranak a szerelvényre, s ezzel rögtön lefoglalnak két vagont a háromból (jobb esetben van négy vagon). Tehát maradt egy vagon, mégpedig az első osztály. Én egyetemista vagyok, s nem egyszer jártunk úgy a kollégáimmal, hogy emiatt az első osztályra mentünk. A jegyellenőr felállított, mondván, hogy a jegyem a másodosztályra szól, tehát vagy árkülönbözetet fizetek, vagy felállok (engem állít fel, aki 14,60 lejes jegyet vettem – mivel nem állami egyetemre járok nincs kedvezményem). Azért ez sem megoldás, hogy rajtunk hajtják be azt az összeget, amit mások nem fizetnek ki. Ezután jön egy 40–60 perces álldogállás a csomagtérben: a másodosztályra nem ajánlatos menni, az elsőre meg nem lehet, tehát marad a csomagteres rész. Tehát meg kell várjuk, amíg a másodosztály üresedik, utána nekünk is megengedett, hogy leüljünk (ha már jegyet vettünk).

A mi 15 lejes jegyünk nem érvényes a 2 lejessel szemben, arról nem is beszélve, hogy mi mindent lehet szállítani a vonaton – gondolok ilyenkor ágyra, biciklikre, tűzifára, ajtókra stb. Küldök néhány képet is, amiket 2010. december 19-én készítettem a reggeli járaton, amelyik elméletileg 8.07 órakor kellett volna induljon a kisállomásról, de még 8.15-kor sem volt bent. A vonatra felülve újabb jó hírt kaptunk: nincs fűtés! Szabályosan süvített a szél a folyosókon, a fülkékben meg hó volt. A képek a vonaton készültek!

V. Emánuel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!