ERDON Helyi hírek

2011.01.13. 13:18

Egy év eredményei dióhéjban

<p>Bihar megye - Parlamenti, valamint területi tevékenységéről, a tavalyi év eredményeiről számolt be Pető Csilla parlamenti képviselő. A legnagyobb eredmény a tanügyi törvény, hangsúlyozta ki.</p>

Soha ilyen sokáig még nem tárgyaltak egy törvényt, nem is utasítottak vissza annyiszor és nem is vitatkoztak róla annyit, mint a tanügyi törvény esetén, mondta mai sajtótájékoztatóján Pető Csilla. A Képviselőházban hat hétig vitatkoztak a jogszabályról, s a Képviselőház tanügyi bizottságának tagjaként ő is abban a munkacsoportban dolgozott, amely az oktatási vonatkozású fejezeteket és cikkelyeket állította össze. „Összehangoltuk azokat a cikkelyeket, amelyek érvényesítik az anyanyelvi oktatást, olymódon, hogy biztosítsák számunkra azokat a jogokat, melyekre már 20 éve várunk” - mondta a parlamenti képviselő, hozzátéve: a munkának még korántsincs vége, hiszen az elkövetkezendőkben több mint 50 kormányrendelet és több mint 100 miniszteri rendelet kell megszülessen ahhoz, hogy ténylegesen gyakorlatba lehessen ültetni a törvényt. „Most kezdődik az érdemi munka, nagyon oda kell figyeljünk arra, hogy minél több szakember bevonásával dolgozzuk ki a metodológiát” - tette hozzá.

Kezdeményezések

Tavaly egyébként kilenc törvénykezdeményezése volt, ezek közül a legjelentősebb az, amely lehetővé teszi majd a magyar nyelven történő felnőttképzést a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségeken, illetve az állam által meghatalmazott magáncégeknél. A tervezet átment a Szenátuson, s túljutott a Képviselőház tanügyi és esélyegyenlőségi bizottságán is. Következik a munkaügyi bizottság, majd a plénumbeli vita. Ez a törvény nagy előrelépés lenne, hiszen manapság egyre ritkább, hogy valaki abban a szakmában dolgozzon egész életében, amelyet eredetileg megtanult, így egyre fontosabb szerephez jut a felnőttképzés, jelentette ki Pető Csilla.

Támogatás

A kormányzati szerepvállalás eredményeképpen RMDSZ-es képviselőként komoly összegeket sikerült Bihar megyébe juttatnia: a Nagyvárad-rogériuszi Református Egyházközség ifjúsági és szociális központjának építésére 176 ezer lejt, a nagyszalontai Szent Antal Gyermekotthon rendbetételének költségeire 150 ezer lejt, a szentimrei magyar óvoda építésére 200 ezer lejt, a bélfenyéri magyar óvoda építésére 100 ezer lejt, továbbá 25 és 50 ezer lej közötti összegeket öt Bihar megyei polgármesteri hivatalnak, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnak pedig 100 ezer lejt.

Ügyes-bajos dolgok

A képviselői munka fontos részét képezi a területi tevékenység is, melynek szerepét külön hangsúlyozta Pető Csilla. Míg hétfőtől csütörtökig Bukarestben van, a hét hátralevő részében rendezvényeken, fórumokon vesz részt, fogadóórákat tart. Ez utóbbiakkal kapcsolatban megtudtuk: míg két év alatt a nagyváradi irodát 263-an keresték meg általános jellegű problémákkal, addig a szakemberek által biztosított jogi, orvosi és logopédiai tanácsadásra, valamint a munkaszolgálatosoknak szervezett ingyenes tájékoztatásra csak 2010-ben 257-en jöttek el. Amúgy a legkülönfélébb problémákkal szokták felkeresni: például volt 81 éves néni, akit ki akartak lakoltatni; nagyváradi lakos, aki azt kifogásolta, hogy az autók a járdán parkolnak, a lakása előtt, vagy biharpüspöki lakos, aki elpanaszolta, hogy a csatorna magasabban fekszik az út szintjénél. Sokan keresik fel többek között azért, mert véleményük szerint rosszul számították ki a nyugdíjukat, továbbá Magyarorságon szerzett oklevelek honosítása miatta, szociális gyorssegély kiutalásáért. Tervei közé tartozik, hogy munkaügyi tanácsadást is bevezessen, tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!