ERDON Helyi hírek

2011.01.31. 10:49

A turistákra bízzák a döntést

<p>Nagyvárad - Bár nagyváradi utazási ügynökségek is szerveznek kirándulásokat a zavargások sújtotta Egyiptomba és Tunéziába, felhívják a turisták figyelmét az esetleges veszélyekre, és rájuk bízzák a döntést.</p>

Mint ismeretes, Egyiptomban múlt kedd óta követelik az emberek Hoszni Mubarak elnök távozását. Az államfő vasárnap meglátogatta a hadsereg főparancsnokát, ahol az újonnan kinevezett alelnökével, a távozó védelmi miniszterrel, valamint a vezérkari főnökkel tárgyalt. Elemzők szerint a hadsereg támogatását akarta megszerezni. Este a kijárási tilalom már több mint két órája érvényben volt, amikor az ellenzéki mozgalom vezetőjévé előlépett Mohamed El-Baradei több ezer embernek mondott beszédet Kairó főterén. Az egyiptomi állami televízió közlése szerint hétfőn visszatérnek az utcára a rendőrök, akik a hétvégére eltűntek a városokból. Az internet továbbra is elérhetetlen, a rendőrök korábbi hiánya miatt pedig a lakosok saját kezükbe vették otthonaik védelmét, és több ezer rab szökött meg számos börtönből is, miután eltűntek az őrök. Hétfőre általános sztrájkot hirdettek, kedden pedig egymilliós tiltakozó menetet szerveznek az elnök lemondását követelő tüntetők. A biztonsági helyzet miatt egyre több országban tanácsolják az embereknek, hogy ne utazzanak Egyiptomba, közben megkezdődtek az evakuálások is. Ugyanakkor az utazási irodák lemondják egyiptomi útjaikat, bár a Vörös-tenger partján levő üdülőhelyeken a jelentések szerint nyugalom van.

Tunéziában az elmúlt napokban átalakították az átmeneti kormányt: a miniszterelnök kivételével a megbuktatott elnök pártjának összes tárcavezetőjét lecserélték, Mohamed Gannúsi kormányfő azonban megtartotta tisztségét, és a változtatásokat is ő jelentette be. Vasárnap ugyanakkor hazatért Rasid Gannúsi, a tunéziai fő ellenzéki iszlamista mozgalom vezére, 22 éves száműzetés után.

Nem ajánlják

A két arab országba a nagyváradi utazási irodák is többsége is szervez utazásokat, de felhívják a turisták figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, és inkább azt tanácsolják nekik, hogy más célállomást válasszanak, tudtuk meg telefonos körképünk során. Tárnoky Marianne, a Domino Tours ügynökség menedzsere például azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: a tunéziai partnerük ideiglenesen lemondta a kirándulások lebonyolítását, vagyis április 1-ig zárolta az utaztatást. Egyiptomba viszont folyamatosan szerveznek utakat, az ottani partnerük ugyanis jelezte, hogy a turisták által gyakran látogatott helyeket nem érintik a zavargások. Ezzel együtt természetesen kötelességüknek tartják, hogy felhívják az ügyfeleik figyelmét az esetleges kellemetlenségekre, s rájuk bízzák a döntést, hogy vállalják-e az utat vagy sem.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!