ERDON Helyi hírek

2011.01.07. 07:24

22 millió eurós beruházást vállalna a város

<p>Marosvásárhely - Csütörtökön ülésezett először az a helyi tanács által kinevezett bizottság, amely átvenné a marosvásárhelyi vegyi kombinát ülepítőjét.</p>

Mint ismeretes, a polgármesteri hivatal felvállalta, hogy a tározót uniós támogatással befedik, majd a 30 hektáros területet erdősítik. Ezért a kombinát a területet átadja a városnak. A bizottság tagjai mellett a csütörtöki megbeszélésen jelen volt Ştefănescu Dănuţ, a környezetvédelmi ügynökség vezetője és Doru Oprişcan képviselő, aki korábban részt vett a kombinát privatizációs folyamatában. A bizottság tagjai afelől tájékozódtak, hogy az ülepítő mennyire biztonságos. A környezetvédelmi hivatal vezetője szerint nem lesz gond, hacsak nagyobb természeti katasztrófa be nem következik. Az uniós előírások szerint 2012-ig semlegesíteni kell a tározót. Erre több forrásból is lehet pénztámogatásra pályázni.

A kombinát készített egy környezetvédelmi tervet, annak alapján a munkálatok mintegy 22 millió euróba kerülnének. Ennyi pénzt kell összeszedni a városnak, ha birtokba szeretné venni a tározót. A felek abban is megegyeztek, hogy a kombinát hosszú távon, mintegy 30 évre felelősséget vállal a környezeti katasztrófára vonatkozóan. A bizottság tagjai valószínűleg a jövő hét elején tárgyalnak a kombinát vezetőségével, és a végleges egyezségről tájékoztatják a helyi tanácsot; az átadás-átvétel feltételeiről az első soros ülésen, tanácsi határozat alapján döntenek majd városvezetők.

(www.e-nepujsag.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!