ERDON Helyi hírek

2010.12.02. 15:06

Összefogásra buzdít a tanácselnök

<p>Nagyvárad - Radu Ţîrle tanácselnök csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívást intézett a Bihar megyei honatyákhoz: fogjanak össze annak érdekében, hogy minél több pénzt kapjon a megye.</p>

Radu Ţîrle elnök bejelentette: jelen pillanatban a Megyei Tanács nyolc megyei út esetében bonyolította le a közbeszerzési eljárásokat, ahol megkezdődhetnek a munkálatok, amint rendelkezésre állnak az ehhez szükséges pénzforrások. Arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt heti ülésén a kormány elfogadta az Országos Útfelújítási Programot, mely 10 ezer kilométernyi romániai megyei utat érint. Egyebek mellett modernizálhatják a Beliu- Tenke-Váradles szakaszt is, azt követően, hogy a Selina cég egy éven keresztül különböző jogi fórumokon megfellebbezte a tavalyi licit végeredményét. Amúgy az Észak-Nyugat Fejlesztési Bizottság jövő pénteki besztercei ülésén Radu Ţîrle kezdeményezni fogja: memorandumban kérjék a törvényhozókat, hogy változtassanak a közbeszerzési eljárással kapcsolatos törvénycikkelyeken, mivel meglátásában ezek már túlhaladottak, s ezért csak akadályozzák az uniós pénzek lehívását.

Összefogás

Szintén összefogásra buzdította a Bihar megyei honatyákat, pártállástól függetlenül a Körösvidéki Múzeum új székhelyének renoválásának ügyében is. Tudatta: december 2-án aláírta a 5,3 milliárd ROL átutalásáról szóló rendeletet a kivitelező Selina cégnek, így naprakészek a kifizetéssel, még körülbelül 70 milliárd régi lejre lenne szükség. A kialakult patthelyzetért (másfél hónappal ezelőtt leálltak a felújítással) egyrészt a Selinát vádolta Ţîrle, amiért ragaszkodik a munkálatok részleges átvételéhez (melyet ő "sohasem fog megtenni, mert ezzel törvényt sértene"), illetve nem engedi, hogy a CIAC emberei kijavítsák a tetőt, másfelől pedig a kormányt, amiért augusztusban egy "példátlan" rendelettel 167 milliárd ROL költségvetési pénzforrást vont el a megyétől. A tanácselnök azt állította: a Selina nem ismeri fel a megye érdekeit. Amúgy bár többször is hívta őt tárgyalásra a cég székhelyére Beniamin Rus tulajdonos, sohasem mondott igent, mert "egyetlen céghez sem megy el". Ehelyett a megyeházára hívta hivatalos találkozóra az üzletembert, melyre valószínűleg a jövő héten kerül sor.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!