ERDON Helyi hírek

2010.12.14. 17:17

Petárdák árusítása

<p>Bihar megye - Mivel az elmúlt években felnőttek is, de főleg gyerekek sebesültek meg petárdázás nyomán az ünnepek ideje alatt, a Bihar megyei Crişana Sürgősségi ügyek Felügyelősége felhívja a figyelmet arra, hogy milyen előírások érvényesek e tekintetben.</p>

A törvény szerint 3-6 ezer lejes bírsággal sújthatók azok, akik kiskorúaknak árulnak petárdákat, függetlenül attól, hogy ezek milyen pirotechnikai besorolásban vannak. Csak erre vonatkozó engedéllyel rendelkező jogi személyek árusíhatnak pirotechnikai eszközöket és csak akkor, ha ezeken látható elnevezésük, besorolásuk, nincsenek lejárva és el vannak látva román nyelvű használati utasításokkal. Bűncselekménynek minősül a házi készítésű eszközök, illetve a II-IV, T.1, T.2 besorolásban lévő pirotechnikai keverékek, a „fénylő repülő tárgyak”, valamint az I. kategóriához tartozó petárdák gyártása, árusítása, forgalmazása, importja.

Csak az I. kategóriához tartozó eszközöket árulhatják az engedéllyel rendelkező jogi személyek - ezek nem tartalmaznak több mint 3 gramm pirotechnikai keveréket, s a lakosság által csak december 27 és 31 között használhatók. Akik tüzijátékot akarnak szervezni, erre szakosodott cégekhez fordulhatnak, melyek szigorú biztonsági előírásokat kell betartsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!