ERDON Helyi hírek

2010.12.17. 14:30

Nyírábrányban örömmel fogadják a kérelmezőket

<p>Bihar megye - Érmihályfalva (egyik) testvértelepülése, Nyírábrány szívesen fogadja majd a magyar állampolgárság megszerzése iránt érdeklődőket – hangzott el a két polgármester találkozóján.</p>

Érmihályfalva  és a mindössze 8 kilométerre, de már a határ túloldalán lévő Nyírábrány  nem sokkal az 1989–es események után testvértelepülési  kapcsolatot létesített, mely az évek folyamán kissé „kiürült”. Most új alkalom adódik szorosabbra fűzéséhez az által, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás – népszerű nevén a kettős állampolgárság – ügyében a magyarországi anyakönyvvezetők is illetékesek eljárni, ami értelemszerűen a határ menti településeket érinti leginkább. Érmihályfalva – és még pár közeli település – esetében ez Nyírábrányt jelenti, ezért Kovács Zoltán  polgármester felkereste Nyíri Béla nyírábrányi kollégáját.

Akár szervezett formában is

A Nyírábrány élére az októberi önkormányzati választások után került Nyíri Béla polgármester kijelentette, hivatalukba megkapták a honosítási törvénnyel  kacsolatos eljárási utasításokat, és örömmel várják majd az érdeklődőket. Már voltak is néhányan, akik személyesen érdeklődtek a lehetőségről. Kovács Zoltán érmihályfalvi polgármester kérdésünkre hozzáfűzte: bár az ügymenettel kapcsolatban még történnek bizonyos változások a határ innenső oldalán, az érmihályfalvi elöljáróság igény esetén akár szervezett formában  (egyeztetett időpontban, busszal) is segíti majd azokat, akik maguk erejéből nem tudnak eljutni a nyírábrányi hivatalig. Ha a szükség úgy hozza, akár a pár kilométerrel odébb lévő Vámospércs  elöljáróival is felveszik a kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!