ERDON Helyi hírek

2010.12.30. 15:50

Megújult a városháza tornya

<p>Nagyvárad - Csütörtök délelőtt az utolsó simításokat végezték a munkások a váradi városháza felújított tornyában, a munkálatok legnagyobb részét befejezték. Valószínűleg január 10-től látogatható lesz, tudtuk meg.</p>

Június közepe óta dolgoznak a városháza tornyának felújításán, s tegnap, a határidő lejártának napján nagyvonalakban végeztek is a munkálatokkal a Chintoflor Construct emberei. Voltak nehézségek és pluszköltségek, a terv némiképp hiányosnak bizonyult, de végül is sikerült mindezt áthidalniuk, tudtuk meg Jakabffy László munkafelügyelőtől. Tény: egy felújítás esetén nem lehet mindent pontosan kiszámítani, adódhatnak váratlan helyzetek, s olykor menet közben kell módosítani, közölte a munkafelügyelő.

Terven kívül

Például ígéretet kaptak egy cégtől, hogy a fenti betonépítményt lebontják, ám ez is végül az ő feladatuk lett. Ezenkívül át kellett helyezzék a villámhárítót. Ez eredetileg középen volt, a torony tetején, s ha nincs közönség, ez rendjén is lett volna, így viszont arrébb kellett tenni, hogy senki ne legyen útban és senki ne érjen hozzá. Az erkélyek leszigetelése sem volt tervbe véve, de nem kerülhették ki, mivel ezeken keresztül befolyt a víz az épületbe.

Egy sor változtatást végeztek el: kinti bejáratot építettek ki, mivel mostanáig csak az épület második emeletéről lehetett bejutni a toronyba. A lépcsőket nagyon biztosan kellett rögzíteniük, tekintettel ara, hogy előreláthatólag sokan fognak majd felmászni a toronyba. A fémkorlátot egy szakaszon meg kellett toldani, hogy elérje a szabvány által előírt magasságot, másutt új lépcsőket és korlátot szereltek fel, a falakat bepucolták, kifestették, padlót fektettek le, s a toronyóra mechanizmusa köré egy átlátszó „szekrényt” építettek.

Megmaradt a görbület

A torony amúgy mintegy 50 méter magas, s több mint 250 lépcsőfok vezet a tetejéig. Három erkélyből nyílik kilátás a város felé, s mint megtudtuk, nincs Váradon olyan építmény, amely ennél magasabbról lenne látható a város. A legfelső erkély alatt található az egykori tűzoltó őrszoba. Ennek egyik érdekessége, hogy négy, fémből készült tartóoszlopának egyikét az 1944-es ostrom alatt eltalálta egy ágyugolyó. Az oszlop begörbült, s a felújítás során sikerült megőrizni a görbületet, a lambériát is úgy helyezték el, hogy látható legyen.

A torony valószínűleg belépti díj ellenében lesz látogatható. Amint Petri Csillától, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal sajtóosztályának munkatársától megtudtuk, holnaptól 15 napon belül megalakul az a bizottság, amely átveszi majd a tornyot, s a tervek szerint január 10-től nyílik meg a közönség számára. Ekkortól az óra is működni fog majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!