ERDON Helyi hírek

2010.12.10. 12:03

Kezdődhet a civil építőmunka

<p>Nagyvárad - Megalakulásának egy éves évfordulóján jubileumi ülést tartott a helyi civil szervezeteket tömörítő Nagyváradi Civil Kerekasztal. Lezárult a megalakulási folyamat, kezdődhet a civil építőmunka.</p>

A Nagyváradi Civil Kerekasztal(NCK) huszonhat alapító szervezete közül tizennégy képviselte magát a csütörtök délutáni jubileumi ülésen, melyet a többi találkozókhoz hasonlóan a Posticumban tartottak. Jelen volt Porkoláb Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Népfőiskolai Egyesület vezetője is. Kereken egy éve, 2009 december 9-én alakult meg a hiánypótló testület, melynek elsődleges célja a nagyváradi magyar - vagy magát magyar jellegűnek tartó - civil szervezetek működésének egybehangolása a különböző rendezvények szervezését illetően. Dr. Fleisz János, a BINCISZ elnöke, az NCK kezdeményezője köszöntötte a megjelenteket, aki ismertette az előző ülés határozatait. Az októberi találkozó keretében megvitatták a működési szabályzatot, amit a csütörtöki találkozó résztvevői is jóváhagytak. Ezzel lezárult a megalakulási folyamat és kezdetét veheti a civil építőmunka. Felhívta arra a figyelmet, hogy: "az NCK fő irányelve a nemzeti összetartozás kell legyen, erre alapozva mindig a közösségi érdek kell legyen az első, minden más, párt vagy csoport vagy egyéni érdek csak utána jöhet".

Eseménynaptár

Az elmúlt egy évben az NCK ügyvezetését Rencsik Imre, a Posticum vezetőtanácsának tagja vállalta fel, aki a jubileumi ülésen nem tudott részt venni. Helyette Bruncsák István számolt be röviden az egy éves tevékenységről. Elhangzott, hogy a Posticum továbbra is szívesen vállalja az ügyvezetés intézményi hátterét, ezt a jelenlévők is egyhangúan elfogadták. Szóba került a honlap, a levelezési cím és az eseménynaptár működtetése is. Ez utóbbi rendszeres frissítése érdekében arra kérték a tagokat, hogy havonta tájékoztassák az NCK-t a megszervezendő eseményeikről. A jelenlévők részletesen megbeszélték a Magyar Kultúra Ünnepe lebonyolítását. Több szervezet már konkrét eseménnyel is jelentkezett. A következő időszakban a főszervezők (BINCISZ és a Berettyóújfalui Bihari Népfőiskola) összeállítják a végleges civil programot. A következő ülésre előreláthatólag 2011. január végén vagy február elején kerül majd sor. Az a javaslat született, hogy ekkor legyen szó a pályázatírás kérdéseiről is.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!