ERDON Helyi hírek

2010.12.16. 17:15

Időt szentelni a gyermekeknek

<p>Szatmár megye - Vasárnap délután közös karácsonyi készülődésre várja a családokat a MADISZ a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba, ahol a szülők tartalmas időt tölthetnek gyermekeikkel a közös alkotás közben.</p>

A Szatmárnémeti MADISZ december 19-én délután négy órától szervezi meg a XI. Karácsonyi ünnepváró rendezvényét a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a Coşbuc utca 2 szám alatt. Ilonczai Annamária, a szervezet társelnöke szerint nagyon fontos, hogy a család együtt készüljön az ünnepre. „A szeretet ünnepére készülve nagyon sok gyermek nem tudja mi a szeretet. Ha megkérdezed, mi az amire a legnagyobb szüksége van ösztönösen azt fogja mondani, hogy szeressenek. Minden szülő őszintén szereti gyermekét, de ha ezt nem sikerül éreztetni vele a gyermek nem tapasztalja meg szeretetünket. Gary Chapman szerint öt szeretetnyelv van. Szerinte, a szeretetedet ki lehet fejezni elismerő szavakkal. A gyerekek nagyon szeretik hallani, ha a szülők azt mondják feltétel nélkül „szeretlek”. A szavaknak hatalma van. A gyengéd, dicsérő, bátorító, és útmutatást adó szavak mind azt fejezik ki: „Fontos vagy számomra”. A gyermek biztonságérzetét, önértékelését táplálják. Egy másik lehetséges megnyilvánulása a szeretetnek, ha gyermekeddel minőségi időt töltesz együtt. Erre az időre minden teendő fel van függesztve (TV, rádió, számítógép kikapcsolva). Manapság sok szó esik az időről, különösen azért mert egyre több az olyan család, ahol mindkét szülő dolgozik. De miközben minduntalan emlegetjük a gyermekek csak sóvárognak utána. A minőségi idő azt jelenti hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Ahogy a gyermek cseperedik egyre nehezebb elegendő időt szánni rá, mert a testi érintéstől és a szóbeli megerősítéstől eltérően a minőségi idő valódi áldozatot igényel a szülő részéről. Amikor a szülő minőségi időt tölt gyermekével jelenlétével ajándékozza meg. Gesztusa ezt fejezi ki: „Egyedülállóan fontos vagy számomra. Szívesen vagyok veled” A gyermek úgy érzi ő a legfontosabb anyja, apja számára, aki igazán szereti, hiszen kitünteti kizárólagos figyelmével. A harmadik szeretetnyelv az ajándék. Az ajándék a szeretet kézzelfogható kifejezése nemcsak abban a pillanatban, hanem évekkel később is. A negyedik szeretetnyelv a gondoskodás vagy szívesség. A szülő szolgálatkészsége mintaértékű a gyermek számára és megtanítja a felelősségvállalásra. Fel kell ismernünk gyermekünk azon kéréseit, amelyek mögött szeretetvágy áll. Az igazi szolgálatban az vezérel, hogy mi válik a gyermek javára”.

Egymásra figyelve

„Az ötödik szeretetnyelv a testi érintés. Nagyon kevesen ismerik fel a gyermek égető szükségét a fizikai kontaktusra, pedig ez az egyik legegyszerűbb módja a szeretet kinyilvánításának. Az ölelések, simogatás, ölbeli játék és a puszik a legáltalánosabb kifejezései.

Az ünnepváró lehetőséget ad a szülőknek arra, hogy gyermekeikkel minőségi időt töltsenek. A karácsonyi kellékek –mézeskalács, gyöngy, nemez, szalma, csuhé díszek, stb.-készítése közben a szülő elismerő szavakkal éreztetni gyermekével szeretetét. Szakemberek véleménye szerint nagy szorongással tölti el a gyermeket a karácsonyvárás. Azok a szülők, akik részt vesznek gyermekeikkel az ünnepvárón talán enyhíthetik a gyermek szorongását. A tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva minden gyerek korosztályának, ebből eredő kézügyességének figyelembevétele mellett szerveztük a tevékenységeket. Az óvodás korúak bátran bekapcsolódhatnak a mézeskalács sütés, só-liszt gyurma karácsonyfa díszek, méhviasz gyertya, gyöngydíszek és angyal ajtódísz készítésébe, a nagyobbaknak pedig a szalma és csuhé angyal, nemezelt díszek, kopogtatók és asztali díszek készítését ajánljuk. Az ünnepváró ideje alatt képtelenség valamennyi foglalkozást kipróbálni, nem kell sürgetni a gyerekeket. Gondoltunk a legkisebbekre is, számukra játszóházat működtetünk, pelenkázó és szoptató szoba áll rendelkezésre”, mondta el Ilonczai Annamária.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!