ERDON Helyi hírek

2010.12.30. 12:49

Halat szilveszterre

<p>Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókivánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre.</p>

Igy a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak. Az év utolsó napján nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl és az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas pedig elrepül az óesztendő minden bajával együtt. Egy másik hiedelem szerint a hal jó szerencsét, gazdagságot hoz az új évre (a halpikkelyek pénzt jelentenek), ezért ilyenkor nagy a kereslet az élő és a fagyasztott halfélék iránt mind a piacokon, mind az üzletekben. A várad-rogériuszi volt Patria mozinál két helyen is árultak csütörtökön élőhalat: a ponty, az amúr és harcsa kilója 15 lejbe került, a kárászé és a növényevő halé (fitofág) pedig 10 lejbe. A környékbeli üzletekben fej nélküli fagyasztott halhoz is hozzá lehetett jutni, a makréla kilójáért az egyik helyen 9,80 lejt kértek, illetve egyéb, előkelőbb fajtású halakat is árultak, 13 lejtől felfelé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!