ERDON Helyi hírek

2010.12.15. 14:15

Geotermikus klasztert alapítottak

<p>Nagyvárad - Szerda délután a nagyváradi városháza dísztermében a három alapító- és a tizenegy társult tag aláírta a Geoterm Innovatív Klaszter megalapításáról szóló okiratot. Három fő céllal tették ezt.</p>

A klaszter kölcsönösen együttműködő vállalatok, szakosodott beszállítók, szolgáltatók, illetve kapcsolódó iparágak cégeinek és a velük kapcsolatban álló intézmények (egyetemek, iskolák, állami és civil szervezetek, ügynökségek, szakmai egyesületek, kereskedelmi szövetségek) földrajzi koncentrációja, melyeket egy adott témában/területen hasonlóságaik és egymást kiegészítő jellemzőik fognak össze. A váradi Geoterm Innovatív Klaszter megalapításáról szóló dokumentumot az ügyben érintettek szerda délután írták alá a városháza dísztermében. Mint kiderült, az egyesületnek 5 alapító- (a váradi önkormányzat, a Nagyvárad Metropolisz Övezet, a Hőerőmű, a Transgex Rt. és a Foradex Rt.) és 11 társult (a Nagyváradi Egyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Constantin Brâncuşi, Traian Vuia és Mihai Viteazul Műszaki Kollégiumok, az Ady Endre Középiskola, a Proiect Bihor Rt., a RAPAS, a Mecénás Alapítvány, az APSA Egyesület és a 3 Fa Környezetvédő Egyesület) tagja lett. Az önmagát politikamentes és kormányfüggetlen civil szervezetként meghatározó, jogi személyiségként működő egyesület célja a tagok versenyképességének erősítése és a termálvíz felhasználási hatékonyságának növelése. A klaszter létrehozásától ugyanakkor azt remélik, több európai uniós pénzforrást fognak tudni lehívni.

Négy fő irányvonal

Ünnepi beszédében Biró Rozália alpolgármester azt emelte ki, hogy az aláírók partnerként, együttműködő és egyenrangú szereplőként fognak hozzájárulni a társulás sikeréhez, illetve ahhoz, hogy kihasználva a termálvíz nyújtotta lehetőségeket a megyeközpont vonzóbbá váljon a befektetők számára, és ezáltal versenyképesebb legyen az Európai Unióban. Hozzátette: a klaszter életre hívása a bizonyítéka annak, hogy az önkormányzat nem csupán a jelenre koncentrál, hanem hosszabb távú elképzelései is vannak.

Marcel Boloş, a Polgármesteri Hivatal fejlesztésekért és az uniós pénzek felhasználásáért felelős igazgatója négy fő irányvonalat jelölt meg: a termálvíz hőenergia-forrásként való hasznosítása (két projektet nyújtottak be ez ügyben az illetékes hatóságoknál), a gyógyturizmus (a városi és az ősi strandok korszerűsítése), a kozmetikai és a gyógyszerészeti ipar felé való orientálodás, valamint a kutatás és fejlesztés, ugyanis az Európai Unió 6 milliárd eurót bocsát a K+F szektor rendelkezésére, megpályázható pénzösszegek formájában.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!