ERDON Helyi hírek

2010.12.08. 13:58

Felavatták Biharpüspökiben az ökológikus hulladékválogatót

<p>Nagyvárad - Szerdán ünnepélyes keretek között avatták fel biharpüspöki határában a magyarországi Keviép cég által felépítétt szelektív hulladékválogató csarnokot.</p>

Maga a csarnok 2,5 millió euróba került, de az ehhez kapcsolódó infrastrukturális berendezésekkel - betontörő, komposztálógépek, stb. - összesen 7,5 millió euróra rúg a beruházás értéke. A létesítmény felavatásán többek között jelen volt Radu Tirle a Bihar Megyei Tanács elnöke, Ilie Bolojan,  Nagyvárad polgérmestere és Miklósi Ferenc, a Keviép cég ügyvezető igazgatója, valamint különböző intézmények és a sajtó képviselői. A beruházást 62,27 százalékos Keviép önerőből, illetve bankhitelből továbbá 37,72 százalékban a romániai Környezetvédelmi Alapon keresztül nyújtott vissza nem térítendő támogatásból valósították meg. Az avatás előtti sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester elmondta: mostmár létezik a szelektív hulladékválogató, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat gyakorlatba kell ültesse a szelektív hulladékgyűjtést Nagyváradon.

Bolojan jelezte, hogy a városban lévő 800 hulladékgyűjtő pont közül kétszáztíz helyen már kihelyeztek külön konténereket a szelektív hulladékgyűjtés biztosítása érdekében, de a tervek között szerepel az összes begyűjtőpont felszerelése speciális, sárga konténerekkel. „Külön gondot okoz az, hogy a városban még mintegy ötvenezer embernek nincs szerződése a köztisztasági szolgáltatást ellátó RER Ecologic Service vállalattal, mely állapotot nem lehet tovább fenntartani ” - jegyezte meg Bolojan, aki elmondta azt is, hogy a RER a szemétgyűjtésért jelenleg 5,9 lejt kap havonta minden személy után. Mivel a szelektíven válogatott hulladékot a szeméttározó ingyen fogadja, ezért az önkormányzat célja az, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékért kevesebbet, vagy éppenséggel semmit se kelljen fizetniük a lakosoknak. Ennek érdekében  a városel kell érje azt, hogy a RER céget ne személyek után, hanem a begyűjtött hulladék mennyisége alapján fizesse ki.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!