ERDON Helyi hírek

2010.12.07. 10:49

Eurorégiós dalfesztivál lesz

<p>Nagyvárad - Az előttünk álló hétvégén a Bihar Megyei Tanács és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat V. alkalommal szervezi meg az Eurórégiós Dalfesztivált. Harminc versenyző lép színpadra, három kategóriában.</p>

Az idén immár ötödik alkalommal rendezi meg az Eurorégiós Dalfesztivált a Bihar Megyei Tanács és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, társszervezésben a Bihar Megyei Kultúrát Népszerűsítő és Hagyományőrző Központtal, a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központtal, és a Kölcsey Központtal, valamint a váradi Francisc Hubic Művészeti Iskolával, az Állami Filharmóniával és az Árkádia Gyermek- és Ifjúsági Színházzal. A fő cél a fiatal zenei tehetségeknek a felkutatása és promoválása, akik három kategóriában csillogtathatják meg tudásukat: népzene és könnyűzene (18-26 évesek), illetve komolyzene (18-28 év közötti énekesek). A megmérettetés színvonalára jellemző, hogy két évvel ezelőtt például az a Tolvai Renáta nyerte meg a könnyűzenei szekciót, aki mostanság hétről-hétre bizonyít a magyarországi TV2 Megasztár 5 versenyében, s a dobogós helyek valamelyikén fog végezni.

Váradi fellépők

Az Eurorégiós Dalfesztivál tiszteletbeli elnöke Jantyik Zsolt szövegíró, előadóművész, a Méliusz Központ közművelődésügyi igazgatóhelyettese, a zsűriben pedig váradi és debreceni szakemberek kapnak helyet, mások mellett dr. David Gheorghe karmester, zeneszerző, Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Liszt Ferenc Zeneművészeti Karának dékánja, dr. Mohos Nagy Éva operaénekesnő, dr. Marcu Ágnes, a Nagyváradi Egyetem Zenei Fakultásának elnöke, Jámbor Erzsébet tanszékvezető, Marian Boboia, a Francisc Hubic Művészeti Iskola menedzser-igazgatója és Ari Nagy Sándor tanár, zeneszerző. Romániai részről a következő fellépők lesznek: Bíró Szidónia, Csaba Sándor, Ferenczi Orsolya, Maierkuk Mária és Tasnádi Ferenc (komolyzene), Gudiu Roxana, Piscoi Ovidiu, Popa Mihaela, Popa Sergilia és Urs Ioana (népzene) és Bíró Annamária, Iványi Carmen, Németh Henrietta, Popa Sergilia és Surányi Botond (könnyűzene). A verseny váradi helyszíne és időpontja: Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók terme, december 11., szombat délután 4 óra. Az eredményhirdetéssel egybekötött díjkiosztó gálaünnepségre másnap, december 12-én, vasárnap, helyi idő szerint 16 órától kerül sor a debreceni Kölcsey Központban.

Mindkét eseményt ingyen lehet megtekinteni, médiatámogató a Bihari Napló.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!