ERDON Helyi hírek

2010.12.08. 14:31

Elkezdődhet a szelektív korszak Nagyváradon

<p>Nagyvárad - A szerdán felavatott biharpüspöki szelektív hulladékgyűjtő, és feldolgozó állomás lehetővé teszi azt, hogy Nagyváradon és környékén beindulhasson a szelektív hulladékgyűjtés.</p>

Nagyváradon a nem veszélyes hulladékok kezelését és tárolását 2004 óta az Eco Bihor cég végzi, melyet a magyarországi Keviép vállalat alapított. A Bihar Megyei Tanács 2004-es határozata értelmében a nagyváradi ökológikus hulladéklerakót megyei létesíménnyé minősítették, és az annak tulajdonosával kötött szerződés értelmében a Keviép vállalta azt, hogy a húsz éves szerződési határidő alatt folyamatosan beruház illetve fejleszt. Ennek a szerződésben vállalt kötelezettségének tett eleget a cég, amikor megépítette a lerakó mellett a szelektív hulladékválogatót, melyet tegnap avattak fel hivatalosan. Magáról a létesítményről a helyszínen Pásztai Zoltán az Eco Bihor igazgatója elmondta: „a feldolgozó kapacitása évente 35 ezer tonna értékesített hulladék, ami azt jelenti, hogy a befogadó képessége mintegy 40-45 ezer tonna. Jelenleg tizenhét alkalmazottja van a válogatnak, gépészek, segédmunkások, illetve az üzemvezető és a menedzser” - mondta Pásztai, aki a továbbiakban  felvázolta a hulladékkezelés folyamatát. „A zsákfeltépő feltépi a beérkező zsákokat, az ebből kibomló anyagot egy szállítószalag  viszi fel egy dobrostára, amely kirostálja belőle a nem értékesíthető anyagokat, többnyire a nyolc centiméternél kisebb átmérőjú szerves hulladékot. A többi hulladék a válogatószalagra kerül, ahol tizenöt ember fogadja és hat különböző frakcióra válogatják azt. A frakciózás után következhet a bálázás.” Pásztai Zoltán elárulta, hogy jelenleg 3,8 hektáros területen tárolják a szemetet, ennek a területnek a fele azaz 1,9 hektár már betelt, de már terveznek egy új, szintén 3,8 hektáros tárolót is megnyitni. Újságírók kérdésére válaszolva Pásztai elárulta, hogy a különböző tipusú szelektált hulladékok újrahasznosítására már találtak is különböző partnereket, melyek felvásárolnák a biharpüspökiben kiválogatott és bálázott szemetet.

Csak szelektíven

Mivel az Eco Bihor. 2009.-től ingyen fogadja be a szelektíven gyűjtött hulladékokat, ezért a nagyváradi önkormányzat ösztönzi a közterületi szelektív hulladékgyűjtést. Ennek érdekében speciális konténereket helyez ki, magánházak esetén pedig ingyenes, hulladékgyűjtésre alkalmas zsákokat oszt szét, és azt is kezdeményezte, hogy a RER ingyen szállítsa el a szelektíven összegyűjtött hulladékot, ezzel ösztönzve a lakosságot is a szelektív hulladékgyűjtésre.  A városban a szelektív hulladékgyűjtési rendszer két frakció elkülönítésén alapszik. Ezek egyike a száraz frakció (újrahasznosítható hulladék), amely lehet papír, karton, műanyag PET palack, élelmiszerek csomagolása, használt alumínium dobozok. Ezek a hulladékválogató csarnokba kerülnek újrahasznosítás céljából. A nedves frakció a kommunális hulladék kevésbé értékesíthető része,  amely előkezelés után lerakóba kerül. Emellett jelentős mennyiségben keletkező hulladékfajta az építkezési, illetve bontásból származó törmelék, amelyet betontörővel aprítanak, majd az osztályozás után újra értékesítik (pl. útalap). A zöld területek gondozásából keletkező szerves hulladékok kezelését az Eco Bihor a 9500 négyzetméter alapterületű komposztálóban végzi, az így keletkezett komposzt újrahasznosítható a mezőgazdaságban, vagy növénytermesztésben.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!