ERDON Helyi hírek

2010.12.02. 14:11

Brüsszelben lobbizott Ţîrle

<p>Nagyvárad - Csütörtök délután Radu Ţîrle megyei tanácselnök sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy háromnapos hivatalos látogatást tett Brüsszelben, ahol különböző cégekkel is tárgyalt bihari befektetésekről.</p>

Csütörtök sajtótájékoztatóján Radu Ţîrle megyei tanácselnök arról számolt be, hogy november 28-30. között háromnapos hivatalos látogatást tett Brüsszelben. Vasárnap két román közösség tagjaival is találkozott: délelőtt egy ortodox templomba látogatott, melyet a román állam vásárolt és renoválni kell, délután pedig egy evangélikus istentiszteleten vett részt. Hétfőn olyan cégeknek a vezetőivel tárgyalt, melyek Bihar megyei telephelyekkel rendelkeznek vagy ezután kivánnak beruházni a térségbe. Az Essers egy szállítmányozásban érdekelt cégcsoport, mely 2008-ban 300 millió eurós üzleti forgalmat bonyolított le és kirendeltségei vannak Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban, Németországban és Csehországban is. A közelmúltban megvásárolták a Centrumot és terjeszkedni szeretnének Bihar megyében. Egy vasúti magánterminált építenének, melynek érdekében januárban Váradra utaznak, hogy találkozzanak az önkormányzat vezetőivel.

A Machiels Group piacvezetőnek számít Belgiumban a zöld energia hasznosítása, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatos üzleti ügyek területén, két évvel ezelőtt 110 millió euró volt az üzleti forgalma. Ţîrle arra biztatta a belgákat, hogy az alvállalkozóikkal és beszállítóikkal együtt fektessenek be a Metropolisz Övezetbe, s működjenek együtt a helybéliekkel. A harmadik holding, a Connect System International elektronikus alkatrészek összeszerelésével foglalkozik, illetve a gyógyszerészeti és a védelmi iparban is tevékenykedik. A Borsi úti ipari parkban már eszközölt egy 10 millió euró értékű beruházást, és az elkövetkezendő időszakban újabb 5 millió eurót szeretne invesztálni.

Bihari est

November 30-án a tanácselnököt a Bihari estre hívták meg, melynek főszervezője az Európai Régiók Bizottsága volt. Elmondása szerint a nagysikerű rendezvényen 315 személy vett részt, de többen is jöttek volna, csak biztonsági okok miatt nem engedték be őket. A brüsszeli román nagykövetségen néhány órával korábban Dacian Cioloş mezőgazdasági biztossal is beszélt, akit arra kért, hogy 40-50 Bihar megyei farmer tapasztalatcserére mehessen Franciaországba. Ehhez kapcsolódó hír, hogy az elmúlt héten Radu Ţîrle a Real áruházlánc bécsi vezérigazgatójával is tárgyalt, ugyanis a cégvezető januárban találkozni akar a mezőgazdasági őstermelőkkel, mivel a hypermarket tervei közt szerepel, hogy a helyi piacról szerezze be az agrártermékeket.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!