ERDON Helyi hírek

2010.12.21. 06:55

Az egy milliomodik utas

<p>Kolozsvár - A Kolozsvári Nemzetközi repülőtér, a maga nemében, sajátságosan érdekes és politikailag is nagyon tanulságos ünnepséget szervezett 2010. december 20-án. Jutalomban részesítette az ebben az évben utazó egy milliomodik utasát.</p>

Ez nagy szó. Ugyanis ebben az évben érte el a Kolozsvári repülőtér, mely az ország harmadik legnagyobb repülőtere, több évtizedes fennállása alkalmából először, azt az utas számot, mely meghaladja az egy milliót. Kolozsváron az első világháború után alakították ki a repülőteret, amely ma már több mint 30 országgal tart fent kapcsolatot. Az első utasszállító repülőgép 1928. augusztus 2-án szállt le. A közel 90 éves repülőtér története rendkívül gazdag, melyre a világ bármely repülőtere büszke lehetne. Ezzel kapcsolatban csak két példát említenék a számtalanból. 1931. június 8-ai repülőnapi esemény alkalmából az akkori Szamosfalvi repülőtéren 36 repülőgép szállt le, mely ugyanannyi európai országot képviselt. De 1938. augusztus 31.-én Charles Lindbergh, aki elsőnek repülte át az Atlanti óceánt, leszállt Kolozsváron.

A nagyon tiszteletreméltó múlt után, a jelen azért érdekes, mert a megye vezetősége kezdetben Marius Nicoară megyei tanács vezetőjeként szorgalmazta a Kolozsvári Nemzetközi repülőtér bővítését. Alin Tişe jelenlegi Kolozs Megyei Tanács elnöke ezt az egyébként életes programot továbbvitte. Végül is felépült az új terminál, amely lehetővé tette az utasforgalom jelentős növekedését. Jelenleg a Kolozsvári reptérnek 3 terminálja van: érkezés terminál, valamint az indulás, és egy üres terminál, a régi épületben. A fejlesztési stratégiái közt szerepel: egy új 3500m hosszú kifutópálya létesítése, az üres terminált a teherforgalom számára felhasználni. Tervezik az autópark kibővítését és új emeletes autópark építését. Ha összehasonlítjuk az utas létszámot, 1996-ban 32.538 utas volt, 2010-ben az utasok száma túlhaladja az 1.000.000-t. A jövőbeni tervek között szerepel az utas létszámnak a növelése, amely 2015-ben érheti el az 1.658.825-t.

Ebben az évben jutott el a repülőtér ahhoz, hogy forgalmában elérje az egy milliomodik utast. Aki nem más, mint egy besztercei lakos, Băiţan Bogdan, aki most vett egy jegyet Dubaiba való utazása alkalmából. Amint mondja, szerencséje volt, mert az előtte álló kiállt a sorból. Így teremtődött meg számára az a lehetőség, hogy ebben az évben, mint egy milliomodik utas jövő évben, bármerre utazzon, és két jegyet, kap ingyen. Amint mondja, lehet Tajvanba, utazik, még nem tudja kivel, mert nincs felesége, nincsen gyermeke, de biztos abban, hogy az utazásig talál egy társat, akivel elrepülhet.

Az eseményre Kolozsvár személyiségeit is meghívták. Jelentős üzletemberek, politikusok és értelmiségiek voltak jelen. Talán a politikai érdekesség az volt, hogy az eseményen többségben voltak a PDS- ek. Az RMDSZ- t csak két személy képviselte. A sajtó sem tagadta meg magát, többen voltak elfoglalva Pászkány Árpád üzletemberrel, mint az eseményt szervező politikai párt képviselőivel.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!