ERDON Helyi hírek

2010.12.09. 13:35

Aranyló figurák az utcaköveken

<p>Nagyvárad - Az arany negyed elnevezésű közösségi projekt célja a művészet eszközével átmenetet teremteni Nagyvárad történelmi városrésze és a lakónegyedek között. Az akciót Gabriel Miloia neve fémjelzi.</p>

Akik az utóbbi hónapokban megfordultak a nagyváradi Széles (Menumorut), Téglavető (Dacia) valamint Vitéz (Dacia) utcák által közrefogott városrész zugaiban, azok megfigyelhették, ahogy napról-napra újabb és újabb aranyszínű figura kerül a járdára, az épületek, garázsok falaira, a lépcsőkre. Olyan játékos rajzok ezek melyek bájosságukkal felhívják a járókelők figyelmét: itt többről van szó, mint a vandalizmusként számon tartott falfirkákról, itt valami történik. Az aranyszínűre festett utcai tárgyak és rajzok egy tudatos koncepció részét képezik, melynek ötletadója és kivitelezője Gabriel Miloia fiatal képzőművész, színházi rendező. A rajzok rejtélyéről szerda délután hullt le a lepel, amikor is a Visual Kontakt szervezésében tárlatnyitóra került sor az egyesület székhelyén, az Albacului/Martinovics Ignác utca 54. szám alatt. A kiállítóterem falain ráismerhettünk az említett városrész területén látott aranyló figurákra.

Átmenet

Az arany negyed elnevezésű projektről a Gabriel Miloia a helyszínen megjelent érdeklődőknek elmondta, hogy egyfajta kulturális szakadás figyelhető meg a történelmi városrész és a lakónegyedek között, melyek között nem létezik semmiféle átmenet. Mint ahogy a tárlatot bemutató füzetecskében is szerepel: „Akárcsak egy orosz matrioska, Nagyvárad egy város a városon belül. (...) A negyedben nincsenek műemlékek, sem kávéházak, sem pedig műgalériák, vagy ártézi kutak. A negyedben nincsenek már zöld övezetek vagy járdák sem, mert ezek szabadtéri parkolókká váltak. A negyed a mi városi frusztráltságunknak a szemétdombja és mégis lakjuk.” Az aranyló negyed szándéka arra irányul, hogy a két városrészt összekösse: a központ kultúráját átvinni a negyed szerkezetébe.

A projekt folytatódik

A kiállítás keretében a művész egy játékra invitálta a közönséget. Lehetőséget teremtett arra, hogy maguk a résztvevők folytassák a projektet – legális keretek között. A résztvevők papíron megalkothatták a maguk „műemlékeit”, melyek véleményük szerint a lakónegyedekbe illenek. A bátrabbak akár a ház udvarán felállított panókon, festékszórókkal is próbálkozhattak. A lakónegyedben egyébként a nyár folyamán – többnyire éjszaka – festette fel a rajzokat a művész és akár a rendőrség által kiszabott büntetést is kifizette. Az akciók bemutatására videofelvétel is készült, ezt is meg lehetett tekinteni a rendhagyó kiállításon.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!