ERDON Helyi hírek

2010.12.07. 13:01

A város átvette a megyei kórházat

<p>Nagyvárad - Kedden írták alá a Bihar megyei és a váradi helyi tanács vezetői a nagyváradi megyi kórház átadásáról, illetve átvételéről szóló protokollumot.</p>

A Bihar Megyei Tanács nagyváradi székhelyén lebonyolított aláírás után Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere elmondta, hogy bár a kórház a város irányítása alá kerül, de az egészségügyi stratégiát a város a megyei tanács javaslatainak figyelembe vételével fogja kidolgozni. A megyei kórház számos problémával küzd: jelenleg komoly pénzügyi gondjai vannak, nincs működési engedélye, ráadásul az ágyak száma is nagyobb a megengedettnél, és a szolgáltatások minősége is hagy kivánnivalót maga után. Bolojan jeleztegte, hogy a jelenlegi 800 ágyat ötszázra fogják csökkenteni, ennek eredményeképpen bezárják a Körös áruházzal szembeni ingatlanban működő kórházat, és azokat az ágyakat, amelyeket nem sürgősségi esetek kezelésére használnak, a városi kórházhoz viszik át. Az átszervezés után elbocsátásokra lehet majd számítani a kórház adminisztratív személyzetének köréből, de a polgármester hangsúlyozta azt, hogy egészségügyi ellátó személyzetet nem bocsátanak el.

Gondok

Komoly problémát jelent az, hogy az Egészségbiztosító Pénztár augusztus óta nem fizeti ki a kórházakat, amelyek így hatalmas adósságokat halmoznak fel, ráadásul a kormány elképzelései szerint jövőre csökkenteni fogja az egészségügyre szánt költségvetési támogatást. Hogy ezt az áldatlan pénzügyi helyzetet valamiképpen ellenőrzés alatt lehessen tartani, az önkormányzat eldöntötte azt, hogy a kórház minden osztályának megszabják a költségvetését, amelynek betartatásáért nem a menedzser, hanem maguk az osztályvezetők felelnek majd. A stratégia része továbbá az orvosok munkájának a minősítése is: erre azért van szükség, mert mint Bolojan fogalmazott, „jelenleg egyes orvosok nem dolgoznak meg a saját fizetésükért.” A kórház által nyújtott szolgáltatások minősége vonatkozásában el kell érni azt, hogy ne csak a folyosók végén, hanem minden kórteremnek legyen egy-egy mellékhelyisége - tette hozzá Bolojan.

Kell a reform

Radu Tirle a maga során jelezte azt, hogy a megyétől összesen 167 milliárd régi lejt vont meg a kormány, így az utóbbi hónapokban a megyi tanács közel 300 ezer új lejjel támogatta a megyei kórházat. „Mivel a megyei kórház pácienseinek kétharmada a megye különböző településeiről jön ide, ezért a megyei tanács a következőkben is kötelességének érzi, hogy támogassa a kórházat” - szögezte le Tirle. Carmen Pantis a megyei kórház igazgatója kifejezte örömét, hogy a helyi egészségügyben történt nagy váltazások nyomán megszűnik a nem lojális konkurrencia a városi és a megyei kórház között. Carmen Pantis a megyei kórház anyagi helyzetéről is beszámolt: elmondta, hogy az elmúlt három hónapban a kórház 10.500 beteget kezelt, ezek összköltsége eléri a 150 milliárd régi lejt, vizont az egészségügyi pénztár nem fizet, ráadásul a megyei kórháznak van 98 milliárd régi lejnyi adóssága is. Calin Hozan az intézmény egészségügyi igazgatója többek között azt jelezte, hogy jobban oda kell figyelni a közbeszerzésekre, mert, mint fogalmazott „az államot mindeddig megnyúzták a beszállítók.” Újságírói kérdésekre válaszolva az illetékesek elmondták, hogy a kórházmenedzserekkel kötött új szerződések értelmében az igazgatók büntetőjogi felelősséget is vállalnak. Ilie Bolojan leszögezte, hogy bármilyen kormány is van hatalmon, az egészségügyi pénztár ki kell fizesse tartozásait. Bolojan kijelentette: az egészségügyi reformot végre kell hajtani, függetlenül attól, hogy milyen kormány van hatalmon, és ha az Egészségügyminisztérium a jövőben bármilyen okból nem folgja támogatni a váradi egészségügyi létesítményeket, akkor a helyi és a megyei tanács saját forrásokból fejezi be a már megkezdett beruházásokat. Bolojan üzent a kórházigzagatóknak is: „elmúltak azok az idők, amikor a kórházigazgatók hetente kétszer belátogattak az irodájukba. A kórházmenedzseri munka komoly feladat, ennek ellátásához napi tíz-tizenkét órányi munkára van szükség.”Végezetül Gheorghe Carp alpolgármester bejelentette, hogy már kiírták a versenytárgyalást egy gyorsító beszerzésére, és ha nem leszenk fellebbezések, akkor már e hónap huszadikán megköthetik az szerződést, és akkor jövő augusztusban mr működhetne Nagyváradon az onkológia központ.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!