ERDON Helyi hírek

2010.12.15. 13:29

A 103 éve született Számadó Ernőre emlékeztek

<p>Bihar megye - Az elmúlt hét végén tartották meg Érkeserűben a Számadó Ernő költő, író nevét viselő negyedik szavaló, illetve harmadik mesemondóversenyt. A kétnapos eseményen összesen 12 település képviseltette magát.</p>

A Budapesten született, de a második világháború után érkeserűivé lett Számadó Ernő  (1907–1983) emlékét először a 2006-os falunapon idézték meg a helyi iskolában összeállított irodalmi műsorral. Születése 100. évfordulóján tartották meg az első, nevét viselő szavalóversenyt, majd a következő évtől már mesemondóversenyt  is rendeznek. Idén tehát már a negyedik „kiadásához” érkezett a versemondás, harmadikhoz a mesemondás versenye.

Számadó versek, mesék

Az idei rendezvény kezdetén, pénteken Faur–Kiss Angéla, a Kiskereki iskolához tartozó helyi tanintézmény irányító tanára, szervező köszöntötte a megjelenteket, majd a ma Érmihályfalván tanár Boros József  emlékezett a költő Számadó Ernőre, kivel pályája kezdetén, még mint keserűi pedagógus került ismeretségbe. A szavalóversenyen három település – Érkeserű, Érbogyoszló és Hegyközszentmiklós – iskoláinak V.–VIII. osztályos diákjai vettek részt, két korcsoportban, összesen 17–en, és egy szabadon választott mellett kötelezően egy Számadó–verset kellett elmondjanak. A verseny szünetében látogatható volt a vendéglátó iskolában berendezett Számadó Ernő–emlékszoba  is.

Megmaradásáért kűzdő lápvilág

Szombaton délelőtt Szkirkánics Edina  a meseíró Számadó Ernőre emlékezett, majd sor került a mesemondóversenyre, melyre Albis, Éradony, Székelyhíd, Margitta, Kiskereki, Nagykágya, Asszonyvására, Hegyközszentmiklós, Érolaszi, Érkeserű és Értarcsa iskoláinak összesen 52 kisdiákja készült egy–egy magyar népmesével. Míg a zsűri döntést hozott, Nyéki Enikő  református kántor irányításával karácsonyra „hangoló” dalokat lehetett énekelni, vagy éppen tanulni, Hengye Erika  tanítónő pedig előadást tartott az egykori érmelléki lápvilágról, mely lecsapolása után – főleg a mostanihoz hasonló esős időben – is kűzd megmaradásáért, közreműködött az Érkeserűi Népdalkör. A témához kapcsolódott Gavrucza Tibor  székelyhídi lelkésznek Az érmelléki táj a múltban című előadása, illetve Kósa Erzsébet  és Nyéki Sándor  jelenléte, akik még művelik az ősi gyékény– és kosárfonás mesterségét. A díjátadás után Nyiri Sándor  polgármester is köszöntötte a verseny résztvevőit, illetve köszönetet mondott a szervezőknek, továbbá átadta az iskola új névtábláját, mely a régi ütött–kopott helyére került. Vasárnap, születése 103. évfordulója  alkalmából, a keserűi temetőben megkoszorúzták Számadó Ernő sírját.

A vers és mesemondás győztesei

Versmondóverseny, V.–VI. osztályosok: 1. Péter Panni (Érkeserű), 2. Molnár Tünde (Hegyközszentmiklós), 3. Koszta Nikolett (Érkeserű) és Bereczki Ágnes (Érbogyoszló);

VII.–VIII. osztályosok: 1. Kósa Zsuzsa (Érkeserű), 2. Erdei Mátyás, 3. Nyilas Beatrix (mindketten Hegyközszentmiklós).

Mesemondóverseny, I.–II. osztályosok: 1. Dragos Alexandra (Margitta) és Tóth Angéla (Éradony), 2. Gyenge Antónia (Margitta) és Szodorai Csenge (Albis), 3. Dana Bianka (Margitta) és Koncz Erik Richárd (Kiskereki);

III.–IV. osztályosok: 1. Szabó–Bartha Péter (Albis), 2. Blága Dávid (Érkeserű), 3. Kópis Csaba (Érolaszi), 4. Nagy Botond (Kiskereki).

Kapcsolódó cikkek:

Vers- és mesemondás Érkeserűben

Szavaló és mesemondó verseny Érkeserűben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!