ERDON Helyi hírek

2010.11.10. 17:14

Szelektíven az iskolákban

<p>Szatmár megye - Az utóbbi hetekben a Szatmár megyei közintézményekben, köztük az iskolákban is elkezdték a hulladékok szelektív gyűjtését.</p>

A 2010. június 30-án megjelent törvény értelmében minden közintézményt köteleznek a hulladék szelektív gyűjtésére, köztük az iskolákat is. A Szatmárnémeti Dr.Vasile Lucaciu Általános Iskolában, öko-iskoláról lévén szó, évek óta szelektíven gyűjtik a papírt és a pillepalackot, egy hónapja azonban a törvénynek megfelelően az üveget is külön gyűjtik, számolt be Hudák Ildikó igazgatónő. Minden egyes osztályteremben el vannak helyezve külön dobozok a szelektív gyűjtésre, majd a folyosókon levő különböző színű, címkével ellátott konténerekbe kerül a hulladék. A tárolókat a szatmárnémeti Alpin Kft. bocsátotta az iskola rendelkezésére, ezzel a céggel kötöttek ugyanis szerződést a szelektív hulladék elszállítására, amiért havi 40 lejt fizet az iskola.

Díjmentesen

A 10-es számú Általános Iskolában is gördülékenyen halad a hulladék szelektív gyűjtése, tájékoztatott Szász Piroska igazgatónő. A különböző színű tárolókat az iskola vásárolta meg. A válogatva gyűjtött hulladékot a takarítónők végül az udvaron levő nagyobb konténerekbe ürítik, ahonnan a Florisal Rt. szállítja el külön-külön és bérmentesen. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség honlapján (www.apmsm.ro) megtalálható annak a 44 vállalatnak a listája, amelyekkel a megye önkormányzatai és közhivatalai szerződést köthetnek a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítására.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!