ERDON Helyi hírek

2010.11.17. 12:46

Stratégia a fekete munka ellen

<p>Nagyvárad - Jobban igyekeznek ezentúl, hogy elkapják azokat, akik feketén dolgoznak - állítják a Területi Munkaügyi Felügyelőség vezetői. Még a névtelen értesítéseket is figyelembe veszik.</p>

Simona Iancu, a Bihar megyei területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) főfelügyelője ismertette az fekete munka ellen irányuló országos stratégia részleteit. Az októberi központi utasítások szerint kötelesek felhívni a figyelmet arra, hogy káros a fekete munka - egyedül a munkaadónak hasznos rövidtávon, mivel nem fizet adót. A főfelügyelő elmondta: egyre több ellenőrzést végeznek, gyakorlatilag a hét minden napján kint vannak terepen, s ahol azon kapják rajta a munkaadót, hogy feketén dolgoztat, a bírság mellett intenzív ellenőrzéseket kezdenek.

Nagy bírságok

A büntetés egyébként három és négyezer lej közötti minden egyes, feketén dolgozó alkalmazottért, úgy, hogy a teljes összeg nem lépheti túl a 100 ezer lejt. Csak az elmúlt hónapban 65 cégnél 225 feketén dolgozó alkalmazottat találtak, év eleje óta pedig 962 törvényes formák nélkül dolgozó személyt azonosítottak 440 cégnél. Ezek az értékek növekvő tendenciát mutatnak, ám a főfelügyelő szerint ez azzal is magyarázható, hogy több ellenőrzést végeznek.

Több esetben értesítések nyomán mentek ellenőrizni. Mint megtudtuk, a legális formák nélküli munkára vonatkozó információkat akkor is figyelembe veszik, ha azok névtelenek, de a névvel érkezett panaszok esetén sem tudatják a reklamáló kilétét a munkaadóval. Létezik egy zöld szám, ahol elfogadnak ilyen bejelentéseket - a 0800.800.304 - s hamarosan működni fog egy e-mail cím is, ahová el lehet küldeni az információkat, illetve nemsokára elhelyeznek az intézmény bejáratánál egy dobozt, ahová be lehet dobni az ilyesmire vonatkozó leveleket. Az ITM munkatársai azt javasolják: ne akkor foduljanak hozzájuk panaszkodni az emberek, miután munkaviszonyuk megszűnt, mert akkor már jóval nehezebb bebizonyítani, hogy feketén dolgoztatták őket.

Gyakran előfordul, hogy a cégek képviselői nem engedik az ITM felgyelőinek, hogy ellenőrizzenek. Elég csúnya jelenetek is szoktak zajlani, amikor szükséges a rendőrség, a csendőrség közreműködése. Végül mindig a cégképviselők járnak rosszul, ugyanis az ellenkezésért 4500-9000 lej közötti bírság jár.

Egyéb adatokat is ismertettek a felügyelőség vezetői: októberben 150 bírságot róttak ki 790.800 lej értékben, s 388 alkalommal figyelmeztettek. Négy munkabaleset történt, kettő közülük halálos volt - az egyik egy építkezési cégnél történt, a másik egy fakitermelő vállalatnál (mellesleg amint korábban már ismertették, mindkét személy feketén dolgozott). Szeptemberhez képest 8%-kal nőtt az újonnan megkötött munkaszerződések száma, és 14 %-kal csökkent a felbontott munkaszerződéseké. Októberben amúgy mintegy ötezerrel több a megkötött munkaszerződések száma, mint a felbontottaké.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!