ERDON Helyi hírek

2010.11.19. 16:04

Programkavalkád a Magyar Népi Kultúra napján

<p>Nagyvárad - Nyolcadik alkalommal szervezték meg a nagyváradi George Coşbuc Általános Iskolában a Magyar Népi Kultúra Napját. A gyerekek sokféle kézműves- foglalkozáson vettek részt, s vetélkedő is volt. Az esemény szervezésében elévülhetetlen érdemei vannak Kecse Gabriella és Nagy Enikő tanárnőnek is.</p>

Szinte mindegyik első emeleti teremben másféle foglalkozás zajlott, s a gyerekek szabadon választhatták ki azt, ami a leginkább érdekelte őket, illetve átsétálhattak egyik helyről a másikra. Az egyik teremben falapocskákra festettek különleges festékkel, Baki Gyöngyi és Ciobancan Lilla tanárok vezetésével. Nagyon szép munkák születtek, a legjobbakat díjazták is – akárcsak a kézművesműhelyeken született többi alkotást. Egy másik teremben gyöngyöt fűztek a diákok, megint másutt pedig a süteményillat fogadott – itt mézeskalácsokat formáztak, díszítettek és sütöttek. A foglalkozások vagy tanárok, vagy mesterek vezetésével zajlottak. Mint minden évben, az idén is részt vettek a nagyszalontai Sinka István kézműveskör tagjai: Fekete Mária gyöngyfűzésre, Szabó Ibolya agyagozásra tanította a gyermekeket, Jámbor Magdolna irányításával pedig többek között fenyőfadíszként is felhasználható csuhéangyalkák készültek. Erős Zsuzsa és Bíró Erzsébet vezetésével nemezelés zajlott: a fiúk színes gyapjúgolyót, a lányok pedig nemezvirágot készítettek.

Fantáziadús feladatok

A kézműves-foglalkozásokkal párhuzamosan az iskola sporttermében néprajzi vetélkedő zajlott. Nyolc hatodikosokból, hetedikesekből és nyolcadikosokból álló csapat mérte össze rátermettségét – négy csapat a Coşbuc iskola diákjaiból állt, az egyik a Szent László Római Katolikus Középiskolából, a másik az Ady Endre Középiskolából jött, s további két csapat pedig a George Coşbuc testvériskoláit, a debreceni Szoboszlai úti általános iskolát, valamint az érdi Széchényi István Általános Iskolát képviselte. Kecse Gabriellától, a Nyüstölő nevű vetélkedő főszervezőjétől megtudtuk, a gyerekek már pár hete nekifogtak a készülődésnek. A verseny idei témája a pásztorkodás volt, s a feladatok során főleg azt tartotta szem előtt: ne elsősorban az íráson, hanem a cselekvésen, a beszéden, a tapintáson, a halláson legyen a hangsúly. A gyerekek csapatindulót költöttek egy-egy ismert népdal alapján, valamint névtáblát készítettek. Az elnevezésük kitalálásakor szintén megcsillanthatták kreativitásukat – a versenyen az Ördögbordák, a Pásztortáska, a Slambucok, a Ménespásztorok, a Csángolók, a Váradi Szürkemarhák, a Szilaj pásztorok, valamint a Cívisek mérték össze rátermettségüket.

Az újdonság erejével

Volt többek között miniásatás, népdalokat adtak elő, a pásztorokkal, életmódjukkal, kellékeikkel, állataikkal kapcsolatos kérdésekre kellett felelniük, hagyományos hangszereket ismertek el – hogy csak néhány feladatot említsünk. A gyerekek teljesítményét hattagú zsűri értékelte: dr. Krajczárné Sándor Mária berettyóújfalui múzeumpedagógus, Miklós János, a Nagyvárad néptánccsoport vezetője, Lukács Annamária zenetanár, Bordás Andrea magyartanár (aki egyúttal a nyolcadik éve megszervezett rendezvény kezdeményezője), Sebestyén Brigitta kilencedik osztályos tanuló, a tavalyi győztes csapat tagja, valamint Kolozsvári István etnológus, a Bihari Múzeum Baráti Egyesület elnöke.

Azért fontosak az ilyen rendezvények, mert a gyerekek egyébként nem tanulnak régi mesterségekről, egyéb olyan népismereti elemről, mely az egészséges identitástudat kialakításához elengedhetetlen – mondta Kecse Gabriella tanárnő. Az esemény főszervezőjétől, Nagy Enikőtől pedig megtudtuk: a magyarságtudat erősítése, a hagyományápolás mellett a szerzvezéskor fontos szempont volt az is, hogy az újdonság erejével hassanak a gyerekekre és erősítsék az összefogást, bevonva a tevékenységekbe szülőket, gyerekeket, tanárokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!